کیست تخمدان یک کیسه پر شده از مایع یا مواد نیمه جامد می باشد که در یک یا هر دو تخمدان شکل می گیرد. تخمدان ها اندام های کوچکی در لگن هستند که تخمک ها را نگهداری کرده و تولید هورمون می کنند. این بیماری در انواع مختلفی وجود دارد و بیشتر آنها بدون درد بوده و علائمی را از خود نشان نمی دهند. این کیست ها معمولاً در زمان آزمایش لگن یا عملیات تصویر برداری شناسایی می شوند. این بیماری در موارد بسیار نادر باعث بروز عوارض می شود. مشورت کردن با پزشک در خصوص مشکلات تجربه شده می تواند در پیشگیری از مشکلات مرتبط با کیست موثر واقع شود. با ما در ادامه این مقاله از سایت دکتر ثناگو بهترین متخصص و جراح زنان در تهران همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این خصوص و روش های درمان آن به دست آورید.
آشنایی با انواع کیست تخمدان
بیشتر کیست ها از نوع فانکشنال هستند و در واکنش به تغییرات بدن در طول دوره قائدگی شکل می گیرند. در برخی موارد علت شکل گیری آنها هیچ ارتباطی به قائدگی ندارد.
- کیست فانکشنال : علت شکل گیری این کیست هیچ ارتباطی با ابتلا به بیماری نداشته و به تخمک گذاری مربوط می شود و می تواند نشانه این باشد که تخمدان ها کار خود را به خوبی انجام می دهند. این کیست اغلب در طول زمان معمولاً ظرف یک دوره 60 روزه بدون نیاز به درمان از بین می روند.
- کیست فولیکولار: یک کیسه کوچک در تخمدان به نام فولیکول هر ماه بعنوان بخشی از چرخه قائدگی تخمک آزاد می کند. کیست تخمدان فولیکولار زمانی شکل می گیرد که فولیکول تخمک آزاد نکند. در این شرایط فولیکول با مایع پر شده و بزرگ می شود.
- کیست کورپوس لوتئوم : بعد از اینکه فولیکول تخمک را آزاد کرد گروهی از سلول های تولید کننده هورمون به نام کورپوس لوتئوم را آزاد می کند. کیست زمانی شکل می گیرد که مایع در کورپوس لوتئوم جمع شده و باعث رشد آن شود.
همه کیست های تخمدان در واکنش به سیکل قائدگی شکل نمی گیرند. آنها همیشه نشانه بیماری نیستند ولی برای اطمینان از اینکه باعث بروز مشکلاتی نمی شوند باید توسط پزشک تحت معاینه قرار گیرند. کیست آدنوما، درموئید و اندومتریوما از دیگر انواع کیست تخمدان می باشند.
برای درمان کیست تخمدان تحت نظر دکتر ثناگو فرم تماس زیر را پر کنید.
تشخیص کیست تخمدان و بارداری ، چه زمانی باید نگران باشیم؟
بسیار شایع است که بانوان تفاوت علائم کیست تخمدان و علائم بارداری را تشخص ندهند ، در این مواقع نگرانی هایی به وجود می آید که افراد را سر در گم می کند. به همین منظور در ادامه مطلب به مواردی اشاره کرده ایم که علائم بارداری و کیست تخمدان جداگانه توصیف می کند.
تغییرات دوره قاعدگی
- کیست تخمدان ممکن است باعث نامنظم شدن دوره قاعدگی یا قطع کامل عادت ماهیانه در بانوان شود.
- در بارداری ، معمولاً اولین نشانه توقف قاعدگی است.
درد ناحیه شکم
- در کیست تخمدان ، درد در ناحیه پایین شکم (به ویژه سمت چپ یا راست) مشاهده می شود.
- در بارداری ، دردهای خفیف شکمی به دلیل کشیده شدن عضلات و رشد رحم طبیعی است.
حالت تهوع و استفراغ
- بارداری معمولاً با تهوع صبحگاهی همراه است که یکی از نشانه های شایع است.
- در کیست تخمدان این علائم به ندرت دیده می شوند ، مگر در صورت پیچ خوردگی یا پارگی کیست.
احساس نفخ و سنگینی
- جالب است بدانید که بارداری و کیست تخمدان ممکن است هردو باعث نفخ شوند ، اما در کیست تخمدان احساس سنگینی و ناراحتی بیشتری را با خود به همراه دارد.
- در بارداری ، این علائم با گذشت زمان و رشد جنین بیشتر می شود.
تست بارداری و سونوگرافی
- برای تشخیص بارداری ، انجام تست بارداری خانگی یا آزمایش خون ضروری است این تست ها به هیچ عنوان وجود یا عدم وجود کیست را نشان نمی دهند و بانوان نیاز به انجام سونوگرافی و آزمایشات هورمونی دارند.
- سونوگرافی بهترین روش برای تشخیص کیست تخمدان و تأیید بارداری است. در صورت وجود کیست ، سونوگرافی اندازه ، شکل و محل آن را مشخص می کند.
✔️ جراحی کیست شکلاتی شش سانتی در تهران توسط دکتر ثناگو
چه کسانی دچار کیست تخمدان می شوند؟
هر زنی به دلیل داشتن تخمدان در بدن در معرض رشد این کیست قرار دارد. موارد زیر احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد:
- سن: اگر وارد فاز یائسگی شده باشید احتمال ابتلا به این کیست افزایش می یابد.
- وضعیت بارداری: کیست ها معمولاً در طول دوره بارداری شکل گرفته و در طول این دوره همچنان باقی می ماند.
- سابقه ابتلا به کیست تخمدان: اگر قبلاً این کیست در بدن شما شکل گرفته باشد، احتمال ابتلای مجدد به آن وجود خواهد داشت.
- ابتلا به بیماری: اگر به اندومتریوز یا مشکلات هورمونی دچار هستید یا داروهای کمکی تخمک گذاری مصرف می کنید احتمال ابتلا به کیست در شما افزایش خواهد یافت.
تخمدان پلی کیستیک چقدر در میان زنان رایج است؟
کیست تخمدان در میان زنان خصوصاً آنهایی که هنوز وارد دوره یائسگی نشده اند دارای رواج بسیار بالایی می باشد. کیست های فانکشنال رایج ترین نوع محسوب می شوند.
کدام دسته از افراد به جراحی کیست تخمدان احتیاج دارند؟
با توجه به تاثیر بالای کیست تخمدان بر سلامت و کیفیت زندگی ، در برخی شرایط جراحی به بانوان توصیه می شود. اگر شما بانوان عزیز به یکی از موارد زیر مبتلا باشید بهتر است تحت جراحی کیست تخمدان قرار بگیرید.
- کیست های بزرگ یا پیچیده : کیست های بزرگ تر از ۵ تا ۱۰ سانتی متر یا دارای پیچیدگی های خاصی که خطر بروز عوارض جدی را افزایش می دهند، باید جراحی شوند.
- علائم شدید و جدی : درد شدید ، فشار ، مشکلات ادراری یا تغییرات در چرخه قاعدگی ، نیاز به مداخله جراحی دارد.
- کیست بدخیم : کیست های مشکوک به سرطان یا با ظاهر غیرعادی نیاز به جراحی فوری دارند تا به خوبی بررسی و برداشته شوند.
- عدم بهبود پس از چند دوره قاعدگی: کیست هایی که پس از چند دوره قاعدگی بهبود نیافته اند، نیاز به بررسی دارند البته در برخی موارد پزشک زنان توصیه می کند تا جراحی شوند.
- پیچ خوردگی تخمدان: پیچ خوردگی تخمدان که منجر به قطع جریان خون و درد شدید می شود ، نیاز به جراحی فوری دارد تا بهبود پیدا کند.
- کیست های در دوران یائسگی : در دوران یائسگی ، به دلیل افزایش خطر سرطان ، جراحی معمولاً توصیه می شود زیاد این روش بهترین راه کار برای درمان این عارضه می باشد.
توجه داشته باشید که درمان دارویی می تواند بر این موارد تاثیر مثبت داشته باشد ، اما در ابتدا نیاز است تا پزشک مشورت کنید و در صورت وجود علائم حاد و جدی با توجه به نظر پزشک تحت جراحی کیست تخمدان قرار بگیرید.
✔️ فیلم کامل زایمان سزارین همراه با تخلیه کیست تخمدان در تهران با دکتر ثناگو
چه اندازه کیست تخمدان خطرناک است ؟
بیشتر کیست های تخمدان بدون درد هستند و در نهایت به طور خودبخود از بین می روند. برخی انواع آنها سرطانی می شوند و می توانند مشکلاتی را بوجود آورند. البته این اتفاق در موارد بسیار نادر رخ می دهد. کمتر از یک درصد آنها سرطانی می شوند. در صورت ابتلا به این بیماری پزشک آن را با دقت تحت کنترل قرار می دهد تا عوارض و خطرات ناشی از آن به حداقل برسد.
علت کیست تخمدان چیست؟
تخمک گذاری علت اصلی شکل گیری تخمدان پلی تخمدان محسوب می شود. برخی علل دیگر شامل موارد زیر می باشد:
- تکثیر سلول های ناهنجار: تکثیر سلول های غیر عادی می تواند باعث شکل گیری کیست هایی از قبیل درموئید یا کیست آودنوما شود.
- اندومتریوز: این کیست اغلب در مراحل پیشرفته آندومتریوز در تخمدان شکل می گیرد.
- بیماری التهاب لگن: عفونت های حاد لگنی می تواند به تخمدان ها انتشار پیدا کرده و باعث شکل گیری کیست شود.
علائم کیست تخمدان خطرناک در پریودی
برخی کیست های کوچک هیچ علائمی را بر جای نمی گذارند. در این موارد حتی نمی دانید که در بدنتان کیست وجود دارد. کیست های بزرگ تر می تواند علائم زیر را از خود نشان دهد:
- درد لگن یا درد خفیف در کمر
- احساس ورم در زیر ناف که به پهلو ها پخش می شود.
- درد در طول مقاربت
- قائدگی های دردناکمتخصص
علائمی که به کندی پیشرفت می کنند می تواند نشانه مشکلی به نام سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد. این بیماری باعث نامنظم شدن قائدگی و دیگر مشکلات مرتبط با هورمون از قبیل چاقی و ناباروری می شود. برخی علائم دیگر سندروم تخمدان پلی کیستیک شامل مردمویی (افزایش رشد موهای بدن) و مشکل بودن کاهش وزن می باشد.
✔️ لاپاراسکوپی کیست تخمدان در تهران با دکتر ثناگو
کیست تخمدان چه حالاتی را در فرد ایجاد می کند؟
تجربه ابتلا به این بیماری در افراد مختلف یکسان نیست. برخی حالات رایج به شرح زیر می باشد:
- عدم احساس درد
- احساس درد خفیفی که حالت نیش زدن دارد.
- دردی که حالت رفت و برگشتی داشته و نمی توان دلیل آن را شرح داد.
جهت دریافت مشاوره رایگان درمان کیست تخمدان با دکتر الهه ثناگو فرم تماس زیر را پر کنید.
آیا تخمدان پلی کیستیک در افزایش وزن تائیر دارد؟
کیست باعث احساس نفخ شده و در افزایش وزن دخیل است. برخی کیست ها هورمون هایی را ترشح می کنند که می تواند باعث افزایش وزن شود.
عوارض کیست تخمدان
- کیست های سرطانی: احتمال سرطانی شدن کیست هایی که بعد از یائسگی رشد می کنند در مقایسه با کیست های شکل گرفته قبل از یائسگی بیشتر است.
- کیست تخمدان پاره شده: کیست های فانکشنال اغلب بدون بر جای گذاشتن عوارض منفی پاره می شوند. ولی گاهی اوقات یک کیست پاره شده می تواند باعث درد شدید و تورم در ناف شود. هر قدر اندازه کیست بزرگتر باشد احتمال پارگی آن بیشتر است.
- پیچش تخمدان: کیست می تواند آنقدر بزرگ شود که شکل تخمدان را مختل کرده و باعث پیچش آن شود. این پیچش ممکن است باعث قطع جریان خون به تخمدان شده و منجر به مرگ آن شود. درد شدید، حالت تهوع و استفراغ علائم پیچش تخمدان هستند.
از کجا بفهمیم کیست داریم؟
اولین تشخیص پزشک از علائم این بیماری، بارداری است ولی اگر تشخیص بارداری تائید نشود علائم به کیست تخمدان نسبت داده می شود. پس از آن تست های زیر برای تشخیص کیست توصیه می شود:
- آزمایش لگن: پزشک داخل لگن را برای یافتن برآمدگی ها یا تغییرات معاینه می کند.
- سونوگرافی: در این عملیات عکسبرداری از امواج صوتی برای خلق تصاویر از اندام های داخلی بدن شما استفاده می شود. این تکنولوژی می تواند کیست تخمدان را شناسایی کرده و موقعیت آن و مایع یا جامد بودن آن را نیز مشخص کند.
- لاپاروسکوپی: این عملیات در اتاق عمل انجام می شود. پزشک یک دوربین تخصصی را از طریق یک برش وارد شکم کرده و اندام های تولید مثل و حفره لگن را بررسی می کند. در صورت تشخیص کیست، اقدامات لازم برای برداشتن آن انجام می شود.
✔️ جراحی کیست تخمدان و فیبروم رحم در تهران تحت نظر دکتر الهه ثناگو
درمان سریع کیست تخمدان در تهران
درمان به فاکتورهایی از قبیل سن، علائم و علل آن وابسته است. برخی از روش های درمان شامل موارد زیر می باشد:
- انتظار
تخمدان پلی کیستیک فانکشنال معمولاٌ خودبخود درمان می شود. در این شرایط پزشک به شما توصیه می کند که منتظر بمانید. در طول چند هفته یا چند ماه بعد از تشخیص، سونوگرافی برای اطمینان از رفع کیست انجام می شود.
- دارو
پزشک داروهایی از قبیل قرص کیست تخمدان را که حاوی هورمون هایی برای متوقف نمودن شکل گیری کیست است برای بیمار تجویز می کند.
- جراحی تخمدان پلی کیستیک
اگر کیست باعث بروز علائم شده یا بزرگتر شده باشد باید برداشته شود. نوع جراحی به اندازه کیست و شکل مشاهده شده از آن در سونوگرافی وابسته است. عملیات مختلف جراحی شامل موارد زیر است:
-
- لاپاراسکوپی
در لاپاراسکوپی کیست تخمدان پزشک یک دوربین کوچک را از یک برش مختصر در شکم وارد می کند. از طریق این دوربین اندام های تولید مثل و حفره لگن مشاهده می شود. سپس کیست از طریق برش های ریز خارج می شود.
-
- لاپاروکتومی
درصورتی که کیست خیلی بزرگ باشد یا مشکلات دیگری وجود داشته باشد که مانع انجام عملیات لاپاروسکوپی شود، جراح این عملیات را انجام می دهد. اگر پزشک مشکوک به سرطان باشد باید با یک متخصص سرطان درباره بهترین گزینه برای درمان مشورت کنید.
آخرین دیدگاه ها