یکی از بیماری های بسیار شایع که سبب تشویش و نگرانی اکثریت زنان شده است، خونریزی های عادت ماهانه می باشد. سیکل قاعدگی یک موضوع بسیار وسیع است که هر اختلالی در این امر دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. ما در این مقاله از سایت دکتر الهه ثناگو بهترین متخصص زنان تهران سعی بر آن داریم به بررسی چرخه قاعدگی طبیعی و غیر طبیعی و تمامی عواملی که می تواند زمینه ساز ابتلا به اختلال قاعدگی شود را بیان نماییم. برای رسیدن به آگاهی بیشتر و کاهش مشکلاتی از این قبیل با ما همراه باشید.
چرخه قاعدگی چیست؟
چرخه قاعدگی بدین صورت است بین بیست و هشت تا سی و پنج روز یکبار اتفاق می افتد. به طور معمول این زمان متغیر بوده و بین بیست و چهار، بیست و پنج، سی یا سی و پنج روز رخ می دهد ولی به طور متوسط بیست و هشت روز خواهد بود. چرخه قاعدگی بدین صورت رخ می دهد که در ابتدا رحم شروع به ریزش می کند و این ریزش موجب بروز عادت ماهانه می شود و مدت زمان این خونریزی در افراد مختلف بین سه تا هفت روز متفاوت است ولی به طور متوسط هفت روز به طول خواهد انجامید.
پس از اتمام دوره عادت ماهانه یک دوره هفت روز وجود دارد که فرد خونریزی نداشته که در انتهای این دوره دوم تخمک گذاری آغاز می شود و پس از این دوره تخمک گذاری یک دوره چهارده روز دیگر آغاز می شود که در این دوره مشخص خواهد شد که چه اتفاقی برای تخمک آزاد شده خواهد افتاد. در صورتی که تخمک بارور شود سیکل قاعدگی بعدی رخ نخواهد افتاد و فرد باردار می شود و در غیر این صورت پس از دو هفته از آزاد سازی تخمک عادت ماهانه بعدی رخ می دهد.
انواع اختلالات قاعدگی
- آمنوره
در صورتی که با قطع خونریزی در دورانی به جز بارداری مواجه بودید این نوع اختلال آمنوره نام دارد که به دو صورت اولیه و ثانویه تقسیم بندی می شود. به طور معمول آمنوره اولیه در دخترانی که سن آن ها بالا تر از 16 سال است و هنوز عادت ماهیانه نشده اند رخ می دهد و آمنوره ثانویه در دوران بارداری ، شیردهی و یائستگی رخ می دهد که چنین اختلالی می تواند بر اثر مصرف دارو ها یا وجود مشکلات پزشکی مانند ناهنجاری های تخمک گذاری ، اضافه وزن ، فعالیت های ورزشی بیش از اندازه ، اختلالات تیروئیدی و ناهنجاری های آناتومیک باشد. برای یافتن علت بروز این اختلال بهتر است به یک متخصص زنان و زایمان مجرب مراجعه کنید.
- دیسمنوره
یک اصطلاح پزشکی برای دوره های قاعدگی دردناک می باشد که در اثر انقباضات رحمی به وجود می آید. از رایج ترین علائم دیسمنوره می توان به درد های ضربان دار و گرفتگی در ناحیه تحتانی شکم اشاره کرد. بسیاری از بانوان که با این اختلال دست و پنجه نرم می کنند پیش از قاعدگی و در طول دوران عادت ماهانه با درد شدید مواجه می شوند. در برخی از افراد این درد ها قابل تحمل است اما در برخی دیگر به قدری شدید است که در امور روزمره آن ها اختلال ایجاد می شود. به طور کلی این درد ها در کسانی که پریود های نامنظم یا خونریزی های شدید دارند بسیار شایع می باشد.
- سندرم پیش از قاعدگی یا PMS
سندروم پیش از قاعدگی به حالتی گفته می شود که بسیاری از خانم ها پیش از پریود شدن آن را تجربه می کنند. اگر شما نیز جز این دسته از افراد هستید که در فاصله بین تخمک گذاری و شروع پریود دچار علائم عاطفی و فیزیکی ، نوسانات خلقی ، حساس شدن سینه ها ، میل شدید به غذا ، تحریک پذیری ، خستگی و افسردگی هستیند به سندروم PMS دچار هستید.
علت تغییرات رحم چیست؟
علت اصلی تغییرات در رحم تخمدان ها می باشند. در واقع تخمدان ها ماهانه با کمک هورمون ها و تخمک های آزاد شده روی رحم اثر گذاشته و زمانی که تغییرات هورمونی روی رحم یا آندومتر ایجاد می گردد این امر سبب ریزش آندومتر و بروز عادت ماهانه خواهد شد و در مواردی آندومتر می تواند ثابت باقی بماند که این در زمانی است که بیمار خونریزی نداشته و پاک است.
علت تغییر سیکل قاعدگی چیست؟
زمان تخمک گذاری یکی از علت های تغییر زمان سیکل قاعدگی می باشد. بدین صورت که ممکن است در برخی از افراد عادت ماهانه در حدود چهار روز باشد و پس از آن به سرعت تخمدان ها شروع به تخمک گذاری نمایند و سیکل قاعدگی به نسبت دیگر افراد زودتر اتفاق افتد. لذا زمان تخمک گذاری در افراد مختلف متفاوت بود و این امر می تواند سبب شود تا زمان سیکل قاعدگی تغییر کند.
گاها پیش می آید برخی از زنان تصور می کنند که سیکل قاعدگی نامنظمی دارند در صورتی که این امر می تواند به دلیل زمان تخمک گذاری آن ها باشد. جالب است در اینجا نکته ای را بیان نماییم که پس از اتمام تخمک گذاری چهارده روز زمان خواهد برد تا سیکل قاعدگی بعدی اتفاق افتد.
به همین خاطر تغییر در زمان تخمک گذاری به منزله ی بیماری نیست. برای آنکه متوجه شویم علت این تغییر بیماری است یا تخمک گذاری بایستی فرد به مدت چند ماه زمان عادت های ماهانه خود را یادداشت نماید در نهایت فرد می تواند با یک بررسی ساده علت این نامنظمی را آگاه شود.
به طور معمول خیلی کم اتفاق می افتد که سیکل قاعدگی در یک زمان رخ دهد و چند روز اختلاف وجود خواهد داشت. مثلا یک فرد ممکن است هر ماه چهار روز زودتر عادت ماهانه شود و این بدان معناست که هر ماه چهار روز زمان تخمک گذاری زودتر اتفاق افتاده است و به همین ترتیب ممکن است در یک فرد همین چرخه چهار روز دیرتر رخ دهد.
لذا بهتر است که زمان سیکل قاعدگی خود را یادداشت نمایید تا پس از چند ماه بتوانیم از نظم سیکل قاعدگی آگاه شویم در صورتی که نظمی بین زمان های چرخه قاعدگی وجود داشته باشد علت این تغییر به دلیل تغییر زان تخمک گذاری است و در غیر این صورت می تواند دلیل دیگری داشته باشد که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
در نهایت بگوییم که سیکل قاعدگی طبیعی بین بیست و هشت روز تا سی روز خواهد بود و در برخی دیگر از افراد که به ندرت اتفاق می افتد بین سی و پنج روز تا چهل روز می باشد.
چرخه قاعدگی نامنظم چیست؟
هر عاملی همچون عوامل محیطی، رحمی، مغزی، دارویی و تخمدان ها می تواند روی این چرخه اثر بگذارد و سبب اختلال در نامنظمی های عادت ماهانه شود.
به طور معمول نامنظمی های عادت ماهانه با علائمی همچون ذیل همراه هستند؛
- عقب افتادن سیکل قاعدگی
- جلو افتادن پریود
- قطع سیکل قاعدگی
- خونریزی های غیرطبیعی در فواصل بین دوره عادت ماهانه
با اتفاق افتادن هر کدام از این عوامل اصطلاحا گفته می شود سیکل قاعدگی نامنظم شده است و این امر می تواند به هر دلیلی رخ دهد.
لذا زمانی که فرد با این اختلالات به پزشک مراجعه می نماید بایستی یک شرح حال دقیق گرفته شود و تمامی عوامل بررسی شود تا بتوان بیمار را درمان نمود.
سیکل قاعدگی به زبان ساده
عوامل موثر بر اختلالات قاعدگی
عوامل مختلفی می تواند بر روی چرخه قاعدگی اثر بگذارد و همان طور که ذکر شد مهمترین عامل تغییر عادت ماهانه تخمک گذاری می باشد. اما عواملی می تواند روی تخمک گذاری تاثیر بگذارد لذا این عوامل مهمترین علت های هستند که می تواند سبب اختلالات در سیکل های قاعدگی شوند، که عبارت است از:
عوامل تاثیر گذار بر تخمدان ها
مهمترین این عوامل می تواند هورمونی باشد. به طور مثال هورمون های تیروئید در صورتی که برهم بریزد روی متابولیسم و عملکرد تخمدان ها اثر می گذارد و می تواند سبب بروز بیماری تنبلی تخمدان یا PCO باشد که در چنین شرایطی تخمک گذاری بسیار دیر رخ می دهد یا اینکه انجام نمی شود.
علت نامنظمی سیکل قاعدگی در بیماران PCO
یکی از علت های نامنظمی سیکل های قاعدگی ابتلا به بیماری تنبلی تخمدان یا PCO می باشد. بیماری تنبلی تخمدان ژنتیکی است و معمولا افراد مبتلا به این بیماری عملکرد تخمدانی خوبی ندارند. بدین صورت که تخمک گذاری طبق روال طبیعی انجام نمی شود.
به طور طبیعی ماهانه بایستی یک تخمک آزاد شود که در صورت ابتلا به این بیماری چند نوع فولیکول ریز با یکدیگر رشد می کنند که در نهایت ممکن است تخمک ازاد نشود.
در زمان های که آزاد سازی تخمک رخ نمی دهد منجر به بروز مشکلاتی در رحم همچون؛ تداخل در هورمون های استروژن و پروژسترون، افزایش هورمون های مردانه و تغییرات سیکل قاعدگی می شود.
به طور معمول افراد مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک با علائمی همچون ذیل مواجه خواهند بود.
- چاقی و اضافه وزن
- افزایش تدریجی موهای زائد
- آکنه صورت
- موهای چرب
- ریزش مو در ناحیه سر
- اختلالات قاعدگی
در نهایت بگوییم؛ اختلالات قاعدگی در این بیماران بدین صورت است که زودتر یا دیرتر از زمان مقرر اتفاق می افتد و نوع خونریزی عادت ماهانه به صورت لکه بینی و در مواردی با حجم بسیار زیاد خواهد بود که تمامی این موارد نشانه این است که تخمدان ها عملکرد طبیعی و درستی ندارند.
عوامل تاثیر گذار بر مغز
عوامل دیگری هستند که می تواند روی مغز اثر بگذارند. به دلیل آنکه مغز فرمانده کل بدن است و این مغز است که به تخمدان ها دستور می دهد که چه زمان عملکرد خود را شروع کنند و سپس تخمدان ها با هورمون های که در خون آزاد می شود روی رحم اثر گذاشته و در نهایت رحم علائم عادت ماهانه را نشان می دهد. اما عوامل متعددی می تواند بر روی مغز اثر بگذارد، که این عوامل عبارت است از:
- استرس های متفاوت بیش از حد
- فشار روحی و روانی
- پرخوری زیاد
- کاهش وزن ناگهانی
- افزایش وزن ناگهانی
- مصرف برخی داروها
- و …
اختلالات قاعدگی به علت مغزی (سنترال)
مغز فرمانده بدن است و هر عاملی که بر روی آن اثر بگذارد می تواند باعث شود که از سر منشا اختلال ایجاد گردد.
چرخه عملکرد تخمدان ها با دستور مغز آغاز می گردد بدین صورت که مغز به تخمدان ها دستور می دهد تا تخمک گذاری نموده و سپس با تغییراتی که بر آندومتر ایجاد می شود، چرخه سیکل قاعدگی اتفاق افتد. لذا هر عاملی که بر روی مغز بتواند اثر بگذارد منجر به بروز اختلالات قاعدگی می شود.
هیپوفیز غده ای کوچک در درون مغز است که گونادوتروپینها را آزاد می کند و این گونادوتروپینها روی تخمدان ها اثر می گذارند. لذا هر عاملی که بتواند روی هیپوفیز اثر بگذارد می تواند زمینه ساز تغییرات و اختلالات قاعدگی شود که مهمترین این عوامل ایجاد غدد آدنوما است که سبب افزایش هورمون پرولاکتین در زنان می شود.
با ایجاد هایپرپرولاکتین در زنان که به دلیل وجود غده خوش خیم در مغز اتفاق می افتد و این غده در دوران شیردهی بزرگ تر شده و پرولاکتین یا هورمون شیر ایجاد می کند و منجر به ترشح شیر از سینه ها می شود.
گاهی اوقات ممکن است به دلیل نامعلوم این غده در مغز شروع به رشد کند و منجر به افزایش سطح پرولاکتین در خون شود که در نهایت سبب بروز اختلالات قاعدگی می گردد. حتی برخی اوقات وجود تومورها و سرطان ها در مغز به دلیل اثرات فشاری که ایجاد می کنند سبب اختلالات قاعدگی شود.
به هر حال غده هیپوفیز در مغز بسیار مهم است و فرمانده بدن در خصوص قاعدگی است و هر گونه عاملی که بر این غده اثر بگذارد می تواند سبب اختلال هورمون ها و اختلالات قاعدگی شود و همچنین برخی داروها می توانند همین اثر را بر روی مغز گذاشته و منجر به بروز این اختلال شود.
عوامل تاثیر گذار بر رحم
یکی از عوامل تاثیر گذار بر نامنظمی عادت های ماهانه مشکلات رحمی می باشد. مشکلات رحمی گوناگون و فراوانی وجود که می تواند منجر به بروز این نوع مشکلات شود، به طور مثال بیماری پولیپ یا فیبروم رحم از مشکلات رحمی هستند که می تواند زمینه ساز بروز اختلالات قاعدگی شوند. لذا در زمان های که افراد به دلیل تغییرات سیکل قاعدگی به متخصص زنان و زایمان مراجعه می کنند بایستی شرح حال دقیقی از همه نظر از بیمار گرفته شود و مورد بررسی قرار گیرد.
اما برخی از عواملی که بایستی پزشک از آن مطلع باشد عبارت است از:
- استرس های فیزیکی
- استرس های روحی و روانی
- افزایش و کاهش وزن
- استرس های ناشی از جراحی
- مصرف برخی داروها
- مصرف قرص های جلوگیری از بارداری و قرص های اورژانسی
- افسردگی و مصرف داروهای افسردگی
- اختلالات تخمدانی
- فیبروم رحم
- پولیپ رحم
- تغییرات رحمی
- آزاد سازی هورمون ها ناشی از تومورهای مغزی
- افزایش پرولاکتین در مغز
- و …
اختلالات قاعدگی به علت رحمی
عوامل و مشکلات رحمی می تواند زمینه ساز بروز این اختلال شوند، که عبارت است از:
پولیپ رحم
پولیپ یک گوشت و بافت اضافه است که در داخل آندومتر ایجاد می شود و علت آن نامشخص است ولی در اکثر مواقع هورمون های زنانه می تواند زمینه ابتلا به این بیماری شود. پولیپ های رحمی خوش خیم هستند و می تواند سبب خونریزی های نامنظم رحمی شود.
فیبروم رحم
گاهی اوقات ابتلا به بیماری فیبروم است که می تواند موجب ابتلا به اختلال خونریزی های رحمی شود. فیبروم در داخل آندومتر قرار ندارد، بلکه در داخل گوشت رحم قرار گرفته است. بدین صورت که از داخل حفره رحم فاصله دارد ولی به دلیل اثرات فشاری فیبروم و همچنین به دلیل تغییراتی که بر بافت گوشتی رحم یا بافت میومتر ایجاد می کند می تواند باعث شود تا خونریزی های نامنظم و غیر طبیعی همراه با درد در یک فرد ایجاد شود.
گاهی اوقات میوم های رحمی اثرات مستقیم بر روی آندومتر می گذارند بدین صورت که ممکن است بر روی آندومتر فشار بسیار زیادی را وارد نمایند و حتی به داخل حفره رحم کشیده شوند که در چنین شرایطی سبب بروز خونریزی های بسیاری شدیدی در فرد می شود.
آدنومیوز
یکی از مشکلات و بیماری های رحمی که می تواند زمینه ساز بروز این اختلال شود بیماری آدنومیوز می باشد. این بیماری پس از زایمان و با افزایش سن اتفاق می افتد بدین صورت که بافت رحم از حالت طبیعی خارج می شود.
چرخه قاعدگی با عملکرد دقیق یک مجموعه اتفاق می افتد، به طور معمول با ریزش آندومتر چرخه قاعدگی شروع می شود بدین صورت که قسمت داخلی رحم ریزش پیدا می کند و پس از آن رحم منقبض شده و سر عروق را می بندد و آن انقباض در داخل رحم و ترشح هورمون ها سبب اتمام عادت ماهانه می شود.
حال اگر بافت رحم از دست رفته باشد و رحم نتواند به خوبی انقباض را ایجاد کند این امر سبب می شود تا خونریزی ها نامنظم شده و ادامه پیدا کند و در نهایت منجر به اختلالات قاعدگی می شود.
اختلال قاعدگی به علت داروها
مصرف برخی داروها می تواند زمینه ساز ابتلا به نامنظمی عادت ماهانه شود، اما نکته ای که جالب است بدان دقت نمایید، تمامی این نوع داروها با اثراتی که بر مغز و بدن دارند می توانند تغییرات را در سیستم قاعدگی فرد ایجاد نمایند. حال این نوع داروها کدامند؛ که در ادامه به شرح آن می پردازیم.
قرص های اورژانسی
مصرف نادرست داروهای هورمونی می تواند منجر به این بیماری شود. به طور مثال در صورتی که فرد قرص اورژانسی مصرف نماید به دلیل اثرات این دارو و وارد شدن هورمون پروژسترون در زمان نامناسب به بدن می تواند سبب تغییر عادت ماهانه در بدن شود و به صورت خونریزی، لکه بینی، افزایش حجم پریودی و تغییر در زمان عادت ماهانه (دیرتر یا زودتر شدن) خود را نشان دهد.
قرص های جلوگیری از بارداری
گاها پیش می آید افراد بنا به دلایلی تصمیم می گیرند با مصرف ناگهانی قرص های جلوگیری از بارداری سیکل قاعدگی خود را به تعویق اندازند که گاهی موفق شده و گاهی بی نتیجه خواهد بود و با مشکلاتی همچون لکه بینی، خونریزی های شدید، به تعویق افتادن طولانی مدت عادت ماهانه مواجه می شوند. لذا توصیه می شود به هیچ عنوان برای به تعویق انداختن عادت ماهانه خودسرانه دارو مصرف نکنید، زیرا این امر می تواند به طور کلی سیستم مغزی و تخمدانی شما برهم ریزد، که ممکن است با بروز مشکلات متعددی مواجه شوید که در چنین شرایطی درمان بسیار سخت خواهد بود.
سایر داروها
داروهای متعددی می تواند منجر به بروز اختلال هورمون ها شود که در نهایت منجر به بروز نامنظمی پریودها شود که این نوع داروها عبارت است از:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای برای درمان ریزش مو
- داروهای برای درمان موهای زائد
- مصرف داروهای دستگاه گوارش
این نوع داروها به دلیل تاثیر بر غده هیپوفیز می تواند بر روی همون ها اثر بگذارند.
- مصرف داروهای غددی
برای درمان مشکلات غددی همچون کم کاری یا پرکاری تیروئید بایستی داروهای مصرف شود که این داروها بر روی هورمون ها اثر گذاشته می تواند زمینه ساز ابتلا به این بیماری شود.
- اختلال هورمونی
- مصرف بیش از حد داروهای قلبی
- مصرف بیش از حد داروهای ضد سایکوز (روان پریشی)
اختلالات سیکل قاعدگی به علت اختلالات هورمونی
هورمون تیروئید
یکی دیگر از عواملی که سبب نامنظمی عادت ماهانه می شوند، اختالات هورمونی می باشند. مهمترین این هورمون ها، تیروئید است در حقیقت می دانیم که تیروئید بر روی متابولیسم کل بدن اثرگذار است لذا زمانی که هورمون تیروئید در سطح غیر طبیعی باشد. حال این غیر طبیعی بودن می تواند به دو صورت کم کاری و پر کاری اتفاق افتد که هر دویی این عوامل با ایجاد تغییرات بر متابولیسم و تاثیرات منفی بر تخمدان می تواند زمینه ساز اختلالات و نامنظمی های پریودی شوند.
هورمون پرولاکتین
همان طور که ذکر کردیم یکی دیگر از هورمون های بدن پرولاکتین می باشد که می تواند بر روی چرخه قاعدگی اثرگذار باشد.
در حقیقت هورمون پرولاکتین هورمون شیر است که گاها پیش می آید به دلایل مختلف حتی در دختران جوان افزایش یابد و برخی اوقات به دلیل آدنوم های هیپوفیز هورمون پرولاکتین افزایش می یابد که غده آدنوم کاملا خوش خیم است ولی علائم خود را می تواند به صورت اثرات فشاری بر مغز، بینایی، سردرد، تهوع، نامنظمی پریود نشان دهد.
اختلال قاعدگی به علت اندومتریوز
آندومتریوز یک بیماری شایع است که به ویژه در دختران جوان دیده می شود می تواند از عوامل ابتلا به اختلالات قاعدگی باشد.
آندومتریوز بیماری است که با علائمی همچون چسبندگی رحمی، کیست های تخمدانی، کیست های شکلاتی، دردهای قاعدگی و دردهای حین تماس جنسی همراه است. در واقع چسبندگی های رحمی باعث می شوند که اثرات فشاری و چسبندگی لوله ها را در داخل لگن ایجاد نمایند که در نهایت سبب نازایی و دردهای قاعدگی می شود.
دلیل آنکه چطور بیماری آندومتریوز می تواند زمینه ساز ابتلا به اختلال قاعدگی شود به طور قطع مشخص نیست، ولی گفته شده که اندومتریوز سبب اختلال در تخمک گذاری ها می شود و به همین خاطر افراد مبتلا به این بیماری با وجود داشتن شرایط مناسب در چنین وضعیتی احتمال دارد که نتوانند باردار شوند. حتی در صورتی که ممکن است باردار شود به دلیل کیفیت پایین تخمک ها احتمال سقط جنین وجود خواهد داشت.
همین عاملی که هنوز علت دقیق آن مشخص نشده، بر کیفیت عملکرد تخمدان و تخمک اثر می گذارد و می تواند سبب شود که بیماران اندومتریوزی، اختلال قاعدگی داشته باشند و قابل توجه است که در چنین شرایطی درمان سخت تر خواهد بود.
اختلالات قاعدگی به علت سرطان ها
گاهی پیش می آید که نامنظمی های سیکل قاعدگی به دلیل توده های بدخیم سرطانی در حفره رحم باشد که نشانه این نوع توده ها می تواند بروز اختلالات قاعدگی همچون لکه بینی و خونریزی های بسیار شدید باشد.
همچنین سرطان و کیست های تخمدان می تواند سبب تغییرات در سیکل قاعدگی شود. لذا اختلال قاعدگی را جدی بگیرید و با بروز هر گونه مشکلی سریعا به متخصص زنان مراجعه نمایید.
اختلال قاعدگی به دلیل سن
دوران بلوغ
یکی دیگر از اختلالات قاعدگی سن است در شروع سن بلوغ به دلیل آنکه هنوز سیستم ارتباطی بین تخمدان و مغز به صورت کامل شکل نگرفته است و مغز آنقدر بالغ نشده که بتواند به خوبی فرمان دهد لذا همین امر سبب می شود در یک تا دو سال ابتدایی قاعدگی منظم نباشد.
لذا در این زمان بهتر است صبر نمود تا بلوغ کامل اتفاق افتد و از تجویز داروهای هورمونی در این دوران خودداری کرد تا بدن بالغ شود و عادت های ماهانه به نظم خود بازگردند.
دوران پیش از یائسگی
گاهی اوقات این اتفاق در سنین نزدیک به یائسگی رخ می دهد و این علامت نشان دهنده آن است که بدن در حال وارد شدن به دوران یائسگی می باشد.
در حقیقت دوران پری منوپوز یا دوران قبل از یائسگی ممکن است یک تا دو سال و گاهی سه تا چهار سال به طول انجامد. در چنین شرایطی سیکل قاعدگی تغییر می کند و به صورت لکه بینی، قطع قاعدگی، افزایش حجم خونریزی، دیر یا زودتر شدن قاعدگی خود را نشان می دهد. لذا تمامی این تغییرات به دلیل آن است که تخمدان ذخایر خود را از دست داده است و عملکرد خوبی ندارد و باعث می شود که تغییرات را به صورت اختلالات قاعدگی نشان دهد.
اختلال قاعدگی به دلیل سن یک علت خوش خیم است اما حتما بایستی فرد تحت بررسی و معاینات لازم قرار گیرد زیرا ممکن است علت دیگری وجود داشته باشد که منجر به بروز این نوع اختلالات شده است.
اختلال قاعدگی در دوران شیردهی
دوران شیردهی هورمون پرولاکتین افزایش می یابد و همین امر سبب ترشح شیر در سینه می شود. هورمون پرولاکتین بر روی تخمدان اثر می گذارد و سبب نامنظمی در سیکل قاعدگی می شود.
ولی این در صورتی است که سطح هورمون در تمام شبانه روز بسیار بالا باشد. اگر فرد در طول شب سه تا چهار بار به نوزاد خود شیر دهد این امر سبب افزایش سطح هورمون پرولاکتین در خون می شود و در نهایت امر سبب می گردد تا تخمک گذاری و عادت ماهانه انجام نشود.
به طور معمول پس از یک دوره سنی با وجود اینکه فرد در دوران شیردهی قرار دارد سطح هورمون پرولاکتین در خون افزایش نخواهد یافت و لذا می تواند پریود شود.
این شرایط در افراد مختلف متفاوت است و برخی زنان در کل دوران شیردهی عادت ماهانه ندارند ولی در برخی دیگر افراد تنها چند ماه ابتدایی دوران شیردهی عادت ماهانه رخ نمی دهد و پس از آن پریودها ایجاد می شود ولی به دلیل بالا بودن این نوع هورمون در بدن احتمال دارد عادت های ماهانه منظم نباشد.
به طور قطعی نمی توان در دوران شیردهی یک الگو خاصی پیشنهاد کرد که سیکل قاعدگی چگونه باشد. پس در این دوران لازم است که بیمار تحت معاینه، سونوگرافی و بررسی رحمی قرار گیرد تا علت دقیق آن مشخص شود. زیرا پس از دوران بارداری هورمون تیروئید برهم می ریزد و حتی در مواردی ممکن است تغییرات خونریزی به دلیل باقی ماندن جفت یا ابتلا به بیماری پولیپ رحم باشد و تمامی این تغییرات به ویژه اگر به صورت لکه بینی و قطع نشدن خونریزی باشد نبایست به افزایش هورمون پرولاکتین نسبت داد.
مراجعه فرد به پزشک در چنین شرایطی ضروری است و حتی در صورتی که فرد هیچ گونه مشکلی نداشته باشد بایستی پس از سه ماه جهت معاینه و بررسی های لازم به متخصص زنان مراجعه نماید.
سندرم پیش از قاعدگی
اکثریت زنان و دختران سندرم پیش از قاعدگی یا PMS را تجربه می کنند و این سندرم می تواند طیفی از مسائل را شامل شود که به صورت روحی و روانی یا جسمی باشد.
طیف روحی و روانی
برخی اوقات فرد چند روز پیش از سیکل قاعدگی شدیدا عصبی و پرخاشگر، بی حوصله، افسرده شده و حتی در مواردی گریه می کند، که در چنین شرایطی متوجه می شود نزدیک به زمان عادت ماهانه اوست و معمولا پس از چند روز از عادت ماهانه این موارد برطرف شده و وضعیت روحی او بهتر می شود.
طیف جسمی
برخی مواقع پیش می آید که فرد پیش از قاعدگی با مشکلات جسمی مواجه می شود و معمولا در چنین شرایطی فرد علائمی روبرو می گردد.
بدین صورت که چاق شده، ناحیه زیر شکم، دست و پای او متورم می شود، همچنین از لحاظ جسمی بی حال شده و توانایی کارهای روزمره خود را نخواهد داشت. گاهی ممکن است فرد با دردهای انتشار کننده در ناحیه زیر شکم، لگن و پاها مواجه شود که این مسائل تا چند روز ابتدایی قاعدگی وجود دارد و پس از آن خود به خود بهبود می یابد.
درمان سندرم پیش از قاعدگی
برخی از افراد تنها با مشکلات روحی مواجه خواهند بود اما برخی دیگر از افراد هر دو طیف این مسائل را دارند و آنقدر شدید است که سبب می گردد تا فرد از انجام فعالیت های روزمره خود سر باز دهد و در نهایت پس از چند روز خود به خود بهبود می یابد.
در موارد خفیف نیاز به درمان خاصی نیست و نهایتا یک تا دو روز طول خواهد کشید و فرد بهبود می یابد و بهتر است در این دوران فرد بیشتر استراحت نماید و تغذیه مناسب در این دوران را فراموش نکند.
اما برخی اوقات افراد از لحاظ روحی و روانی شکایت می کنند و دیگر تحمل این شرایط را ندارند که در چنین شرایطی مصرف برخی داروها می تواند کمک کننده باشد اما نکته ای که بایستی بدان دقت نمایید که از مصرف خودسرانه داروها اجتناب ورزید و در صورت لزوم به پزشک مراجعه نماید تا زمان و دوز مناسب دارو برای شما تجویز شود.
لذا درمان با توجه به سن، شدت علائم، ترجیح پزشک و بیمار می تواند متفاوت باشد.
سردردهای پیش از قاعدگی
برخی از افراد با سردردهای پیش از قاعدگی مواجه هستند که در چنین شرایطی مصرف قرص های مسکن کمک کننده خواهد بود. همچنین مصرف قرص های جلوگیری از بارداری می تواند موثر باشد و کلیه علائم را برطرف نماید.
قاعدگی دردناک
یکی از سوالاتی که ذهن اکثریت بانوان را به خود مشغول می سازد این است که آیا دردهای شدید در زمان عادت ماهانه طبیعی است؟ به هر حال قاعدگی تغییراتی است که در داخل رحم ایجاد می شود و خونریزی از داخل رحم آغاز می گردد و می تواند به دلیل تغییراتی که در سیستم لگن و محیط رحم به وجود می آید، مقداری حالت گرفتگی و درد را در چند روز ابتدایی عادت ماهانه ایجاد کند.
در صورتی که دردها در چند روز ابتدایی قابل تحمل باشد این یک امر طبیعی است و درمان خاصی برای آن وجود ندارد و با انجام اقداماتی درمانی همچون استراحت، استفاده از کمپرس آب گرم و مصرف قرص های مسکن ضعیف می توان این دوران را سپری نمود.
ولی دردهای شدید قاعدگی که قابل تحمل نیستند و حتی منجر به استراحت مطلق فرد و استفاده از سرم های تزریقی می شود، معمولا طبیعی نخواهد بود و نیاز به بررسی دارد.
گاها پیش می آید که این گونه مشکلات در سنین بالا اتفاق می افتد بدین معنا که فرد تا سنین چهل سالگی قاعدگی طبیعی داشته ولی پس از این دوره سنی با قاعدگی دردناک به پزشک مراجعه می نماید و این موارد پاتولوژیک هستند و نیاز به بررسی دارند.
به طور معمول در دختران نوجوان که دردهای شدید قاعدگی وجود دارد اولین تشخیص و بررسی شک به وجود بیماری آندومتریوز است و در زنانی که سابقه این گونه دردها را نداشته اند، بررسی ضروری است زیرا عفونت لگنی، کیست های تخمدان، پولیپ، فیبروم های رحمی و تغییرات ساختار تناسلی در تخمدان ها یا رحم، مشکلات پاتولوژیک، تغییراتی در بافت آدنومیوز می تواند منجر به دردهای شدید پریودی شود.
لذا طیف وسیعی وجود دارد که براساس سن، زمان و معاینه می توان علت درد را مشخص نمود تا در نهایت درمان مناسب انجام شود.
علل روحی و اختلالات قاعدگی
یکی از موضوعات بسیار مهم که پرسش اکثریت بانوان می باشد این است که، آیا مسائل روحی و روانی و استرس ها از لحاظ فیزیکی و روانی می تواند بر سیکل قاعدگی یک خانم تاثیر بگذارد؟ گفتنی است که سیستم تناسلی در زنان بسیار تحت تاثیر مسائل روحی و روانی فرد است. بسیاری از استرس های روحی که به یک خانم وارد می شود، می تواند شدیدا در ناحیه لگن تاثیر بگذارد و موجب دردهای لگنی بدون علت، نامنظمی پریودها، احساس سنگینی ناحیه لگن، مختل شدن روابط جنسی، کاهش حس جنسی، واریس های لگنی شود که بیمار همیشه در این ناحیه احساس درد را داشته باشد و همچنین سبب تغییر طول مدت زمان عادت ماهانه فرد شود، لذا عادت ماهانه یا سیکل قاعدگی بانوان بسیار به عوامل روحی و روانی و حتی عوامل فیزیکی وابسته است.
پس زمانی که فرد با اختلال قاعدگی به متخصص زنان مراجعه می نماید، بایستی پزشک تمامی عوامل را بررسی نماید ولی یک قسمت مهم که همیشه باید بدان دقت نمود بررسی سیستم روحی آن فرد است.
به همین خاطر افرادی که با همسر خود مشکل دارند ممکن است سیستم تناسلی، قاعدگی و روابط جنسی آن ها برهم ریزد. یک خانم بسیار حساس است و تمامی متخصصین بایستی بدان دقت نمایند و تمامی این عوامل یک مجموعه هستند که می توانند بر روی یک زن اثر بگذارند و تنها نبایست به دنبال یک علت پاتولوژیک بود و با انجام یک مشاوره ساده با بیمار بتوان علائم او را برطرف نمود.
لذا همیشه داروی هورمونی نیاز نخواهد بود و یک مشاوره خوب و تغییر در سبک زندگی می تواند کلیه مشکلات آن فرد را برطرف نماید.
علل خونریزی در دوران بارداری
در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون پروژسترون نبایست خونریزی اتفاق افتد. هورمون پروژسترون در هشت تا دوازده هفته ابتدایی دوران بارداری توسط جسم زرد تولید می شود. پروژسترون روی آندومتر اثر می گذارد و یک ناحیه گرم و نرم در داخل رحم ایجاد می کند که جنین بتواند در آن ناحیه رشد کند و بزرگ شود.
علاوه بر این هورمون پروژسترون هورمون سکون است در واقع باعث می شود تا رحم در طول دوران بارداری منقبض نشود و نرم باشد تا جنین بتواند در داخل آن رشد کند. پس از تولید هورمون در هفته های ابتدایی توسط جسم زرد، حدود ده تا یازده هفته دیگر جفت کامل می شود و جفت تا پایان بارداری هورمون پروژسترون را در سطح بالا در خون نگه می دارد.
کمبود هورمون پروژسترون
بنابراین یکی از اولین و شایع تر علل لکه بینی در دوران بارداری به خصوص در اوایل این دوران کمبود هورمون پروژسترون می باشد. به طور مثال جسم زرد عملکرد خوبی نداشته و نمی تواند سطح هورمون در بدن را افزایش دهد. در چنین شرایطی هورمون پروژسترون به صورت شیاف، خوراکی و یا تزریقی وارد بدن می شود و همین امر سبب می شود تا رحم در این دوران سکون داشته باشد و جنین را در داخل خود نگه دارد.
هورمون تیروئید
البته تنها علت خونریزی در دوران بارداری هورمون پروژسترون نیست و گاهی اوقات هورمون تیروئید به خصوص در موارد کم کاری می تواند سبب بروز لکه بینی شود.
جفت سرراهی
در مواردی خونریزی های دوران بارداری یا لکه بینی ها می تواند به دلیل قرار گرفتن جفت در محل نامناسب در دهانه سرویکس باشد که اصطلاحا به آن جفت سر راهی می گویند که این علت می تواند منجر به لکه بینی در تمام دوران بارداری شود.
اختلالات آناتومیک
یکی دیگر از دلایل خونریزی دوران بارداری اختلالات آناتومیک می باشد. به طور مثال رحم های دو شاخ، رحم های سپتوم دار و یا رحم های که نارسایی دهانه رحم دارند می تواند منجر به بروز لکه بینی در این دوران شود.
زایمان زودرس
گاهی اوقات لکه بینی در دوران بارداری بسیار خطرناک است و می تواند نشان دهنده شروع زایمان باشد، که در چنین شرایطی زایمان زودرس اتفاق می افتد.
در نهایت بگوییم؛
خونریزی در دوران بارداری بایستی جدی گرفته شود و مراجعه به متخصص زنان در چنین شرایطی ضروری است و خیلی از موارد نزدیک به پنجاه درصد تحدید به سقط هستند که اکثر اوقات در سنین بالا می تواند باعث زایمان زودرس شود لذا این عارضه را جدی بگیرید و با کمترین مشکل در این دوران به پزشک مراجعه نمایید.
علائم اختلال قاعدگی
همان طور که ذکر کردیم، اختلال قاعدگی علل متفاوتی دارد و فردی که با علائم اختلال قاعدگی مواجه می شود و این علائم می تواند به هر صورتی اتفاق افتاد، که این نوع علامت ها عبارت است از:
- افزایش تعداد روزهای قاعدگی
- لکه بینی قبل از شروع قاعدگی یا پس از آن
- خونریزی یا لکه بینی پس از رابطه جنسی
- خونریزی یا لکه بینی پس از فعالیت
- کاهش روزهای قاعدگی
- کاهش حجم خونریزی عادت ماهانه
- بروز دردهای دوران قاعدگی
و هر علامتی که خارج از روال همیشه است می تواند نشانه ابتلا به اختلال در قاعدگی باشد. سیکل قاعدگی در هر فرد متفاوت است و نمی توان یک فرد را به نسبت فرد دیگر غیر طبیعی تلقی کرد.
تشخیص اختلال قاعدگی
علل ابتلا به اختلال قاعدگی متفاوت می باشد با مشاهده هر گونه نشانه و علائمی می توانید به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید و یک دکتر زنان می تواند با آگاهی کامل و گرفتن شرح حال دقیق با پرسش های که از بیمار می کند و همچنین با انجام معاینات فیزیکی و آزمایشات علت بیماری را تشخیص دهد تا در نهایت بتواند درمان را برای فرد انجام دهد.
درمان اختلالات قاعدگی
به طور کلی نمی توان یک درمان را برای تمامی افراد در نظر گرفت طیف اختلالات و علل آن وسیع است و درمان براساس نوع تشخیص و علت بیماری صورت می گیرد.
درمان اختلال قاعدگی ناشی از تنبلی تخمدان
در صورتی که اختلال قاعدگی به دلیل ابتلا به بیماری تنبلی تخمدان باشد. درمان به صورت داروهای هورمونی و مصرف قرص های جلوگیری از بارداری و هورمون پروژسترون و دیگر روش های درمانی مختلف می باشد.
درمان اختلال قاعدگی ناشی از سن
در مواردی که اختلال قاعدگی ناشی از سن بلوغ یا سنین قبل از یائسگی باشد، درمان به صورت داروهای هورمونی می باشد.
درمان اختلال قاعدگی ناشی از اختلالات سنترال یا مغزی
در صورتی که علت بروز اختلال قاعدگی ناشی از اختلالات سنترال یا مغزی باشد، داروهای هورمونی موثر خواهد بود و می تواند به درمان آن کمک نماید.
درمان اختلال قاعدگی ناشی از مشکلات رحمی
در صورتی که علت نامنظمی های عادت ماهانه ناشی از مشکلات رحمی باشد، معمولا درمان به صورت جراحی خواهد بود. به طور مثال در صورت ابتلا به پولیپ یا فیبروم های رحمی می توانیم با جراحی پولیپ یا فیبروم را خارج نمایم و کورتاژ تشخیصی انجام دهیم تا علائم بیمار برطرف شود.
درمان اختلال قاعدگی ناشی از مشکلات تیروئیدی
در صورتی که علت نامنظمی سیکل قاعدگی مشکلات تیروئیدی تشخیص داده شود، درمان به صورت داروهای هورمونی می باشد.
در نهایت بگوییم؛
روش های درمان اختلال قاعدگی مختلف است و با توجه به علت بروز بیماری از درمان های دارویی و جراحی استفاده می شود. حتی در مواردی درمان به صورت اطمینان بخشی به بیمار و صبر کردن می باشد تا بدون استفاده از هورمون علائم بیماری را بهبود یابد.
پس نمی توان برای تمامی افراد یک روش درمانی را مشخص نمود و روش درمان بعد از بررسی کامل و تشخیص علت بیماری تعیین و صورت می گیرد.
سوالات رایج اختلالات قاعدگی
تغییرات قاعدگی پس از چند سال طبیعی است؟
یکی از سوالات شایع این است که اگر پس از چند تعداد روزهای قاعدگی تغییر کند می تواند نشان دهنده بیماری باشد؟
به هر حال هر فرد یک روال طبیعی در سیستم قاعدگی دارد و این روال برای هر خانمی منحصر به فرد است، اما زمانی که تغییری در آن روال طبیعی به وجود می آید، طبیعی بوده و می تواند به دلیل استرس و یا افزایش سن اتفاق افتاده باشد، ولی تمام این موارد را نمی توانیم طبیعی تلقی نمود و بهتر است در صورت مواجه با هر گونه تغییر در دوره عادت ماهانه به متخصص زنان مراجعه نموده و تحت بررسی قرار گیرید.
به طور معمول پس از سن چهل سالگی فواصل دوره های عادت ماهانه به یکدیگر نزدیک می شود و این یک تغییر طبیعی در تخمدان هاست و تخمدان ها زودتر تخمک گذاری می کنند و سیکل قاعدگی کوتاه تر می شود.
در سنین قبل از یائسگی این اتفاق رخ می دهد و سیکل ها منظم بوده اما فواصل آن ها به یکدیگر نزدیک تر است و البته پس از بررسی های لازم می توانیم این اطمینان را به فرد دهیم که یک حالت طبیعی است.
کم شدن حجم پریودها یکی دیگر از مشکلاتی است که در خانم های جوان نیز اتفاق می افتد و در اکثریت مواقع هیچ مشکلی نیست و می توانیم با اقدامات حمایتی و مصرف ویتامین ها و آهن این مشکل را برطرف نمود. البته در ابتدا تمامی مسائل هورمونی بررسی شده و سپس این نوع اقدامات انجام می شود.
بنابراین تمامی تغییرات عادت ماهانه به معنای ابتلا به بیماری یا پاتولوژی نیست ولی سعی نمایید به پزشک مراجعه نموده تا بررسی های لازم صورت گیرد و در مواقع لزوم با تجویز دارو بتوان بیماری را درمان نمود.
چه دلایلی منجر به قاعدگی زودتر از موعد مقرر می شود؟
دلایل متفاوت می تواند سبب شود تا قاعدگی زودتر از زمان مقرر اتفاق افتد و یک طیف وسیعی وجود دارد و نیاز به بررسی خواهد داشت. اما برای آگاهی بیشتر شما عزیزان قصد داریم برخی از این دلایل را در ادامه شرح دهیم که عبارت است از:
- ابتلا به بیماری تنبلی تخمدان
- اختلالات تیروئیدی
- مصرف قرص های اورژانسی
- سنین قبل از یائسگی (که در این زمان سیکل های قاعدگی به یکدیگر نزدیک خواهند بود)
- استرس
- عدم تخمک گذاری
- تخمک گذاری زودتر از موعد
علل عقب افتادن سیکل قاعدگی چیست؟
- بارداری
مهمترین عامل در زنان متاهل که بایستی در ابتدا بررسی شود بارداری است. در چنین شرایطی انجام آزمایش خون به جهت تشخیص بارداری ضروری است.
- تنبلی تخمدان
- تداخلات هورمونی
- مصرف قرص های اورژانسی
- مشکلات هورمون تیروئید
- افزایش هورمون پرولاکتین
- کیست تخمدان
- تغییرات در تخمدان ها
- سنین قبل از یائسگی
- استرس
آیا مصرف قرص های آهن در دوران قاعدگی باعث افزایش خونریزی می شود؟
گاها پیش می آید برخی از افراد تصور می کنند مصرف قرص های آهن در طول دوران قاعدگی سبب افزایش خونریزی می شود. در صورتی که چنین نیست و این یک باور غلط است و توصیه می شود به دلیل از دست دادن خون حتما مصرف قرص آهن را فراموش نکنید تا ذخیره خون پایین نیاید. حتی در مواردی که خونریزی های شدید یکی از درمان های غیر هورمونی مصرف قرص آهن است و در صورتی که خونریزی بسیار شدید است متخصصین زنان توصیه می کنند تا دو تا سه نوبت در روز قرص آهن مصرف نمایند و خوردن آهن می تواند حدود 40 تا 60 درصد سبب کاهش حجم خونریزی ها شود.
درمان های غیرهورمونی در موارد اختلال قاعدگی چیست؟
درمان های غیر هورمونی در مواردی که فرد با اختلالات قاعدگی مواجه است به ویژه در زمان هایی که فرد خونریزی های شدید و نامنظم دارد، چه چیزی می تواند باشد.
همان طور که ذکر شد مصرف قرص آهن یک روش درمانی غیر هورمونی است که می تواند موثر باشد. اما یک داروی موثر غیر هورمونی مفنامیک اسید می باشد، گاها برخی از افراد به دلیل آنکه مفنامیک اسید یک قرص مسکن است تعجب می کنند ولی بهتر است بدانید که مصرف داروی مفنامیک اسید می تواند در حدود 40 تا 50 درصد سبب کاهش حجم خونریزی شود.یک داروی دیگر بنام کپسول ترنسید وجود دارد که این دارو کمک می کند تا خونریزی از داخل رحم به صورت لخته ای شده و قطع گردد تا بیمار خونریزی شدید نداشته باشد.
همچنین داروهای غیرهورمونی دیگری وجود دارد که می توانیم در مواردی که فرد منعی برای مصرف داروهای هورمونی دارد از آن ها استفاده نمود.
به طور معمول در سنین بلوغ، سنین قبل از یائسگی، فشار خون بالا، کیست های سینه و سابقه ابتلا به سرطان دارد بهتر است از داروهای غیر هورمونی استفاده شود.
تغذیه در دوران قاعدگی بایستی چگونه باشد؟
دوران قاعدگی یک دوران طبیعی است و بدن سیستم دفاعی لازم و آمادگی عادت های ماهانه را دارد به همین خاطر نیازی نیست ذهن خود را درگیر کنید. آنچه در این دوران توصیه می شود به نسبت روز های عادی سعی کنید فشار کمتری به بدن وارد نموده و فعالیت های خود را کمتر کرده و بیشتر استراحت کنید.
خوردن مایعات، میوه و سبزیجات تازه، پروتئین همانند گوشت و مواد معدنی، مصرف قرص آهن و ویتامین ها در دوران عادت ماهانه را فراموش نکنید. در صورتی که خونریزی ها شدید است توصیه های لازم را جدی بگیرید و رعایت کنید.
واریس لگنی چیست و چه تاثیر بر اختلالات قاعدگی دارد؟
یک بیماری در علم پزشکی بنام واریس لگنی وجود دارد، که بیمار با علائمی همچون دردهای مزمن، تغییرات قاعدگی، درد حین نزدیکی و کلا با احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه می نماید که ممکن است در معاینه نتوان مشکلی را پیدا نمود ولی در سونوگرافی وریدی های برجسته در داخل لگن دیده شود. در واقع این نوع بیماری می تواند به دلایل عفونی و تغییرات استرسی در یک فرد ایجاد شود.
درمان واریس لگن بسیار سخت است. گاهی اوقات درمان های عفونی مانند: آنتی بیوتیک تراپی موثر باشد و گاهی نیاز است که داروهای ضد افسردگی و آرام بخش برای فرد تجویز نمود.
گاها پیش می آید که نمی توانیم بیماری را درمان نماییم مگر آنکه فرد کمک نماید که سبک زندگی خود را تغییر دهد تا از لحاظ وضعیت روحی بهتر شود تا این مشکل برطرف گردد.
واریس های لگنی می تواند منجر به بروز اختلالات قاعدگی، قاعدگی دردناک، خونریزی های بسیار شدید و بی وقفه و دفع لخته لخته خون شود.
اختلال قاعدگی و آدنومیوز؛ ادنومیوز چیست؟
یک بیماری بنام آدنومیوز وجود دارد که معمولا پس از زایمان رخ می دهد. بافت رحم به دلیل ژنتیک پس از زایمان شل می شود و بافت ماهیچه ای تحت تاثیر کشش بارداری قرار می گیرد اما معمولا پس از زایمان رحم جمع می شود و به حالت اولیه باز می گردد.
ولی در برخی زنان رحم مقداری بزرگ تر از حالت طبیعی باقی می ماند و این به دلیل ژنتیک است و به صورت میکروسکوپی بین فیبرهای عضلانی داخل رحم جدایی اتفاق می افتد و این امر سبب می گردد تا سیستم قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهد.
به طور معمول رحمی که بزرگ می شود سبب ایجاد مقداری درد در ناحیه لگن، درد حین نزدیکی، خونریزی های شدید و لخته لخته می شود. درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد و معمولا درمان های هورمونی موثر نخواهد بود و در نهایت ممکن است مجبور به درآوردن رحم و انجام عمل هیسترکتومی شویم.
اولین درمان ها می تواند به صورت درمان های حمایتی، آنتی بیوتیک، پروژسترونی باشد و برخی مواقع آ یو دی های هورمونی می تواند در درمان موثر و کمک کننده باشد، اما در مواردی که بیماری شدید باشد تنها راه درمان جراحی و در آوردن رحم خواهد بود.
البته بیماری ادنومیوز فقط پس از زایمان ایجاد نمی شود و گاهی این بیماری در افراد مبتلا به آندومتریوز که در دختران جوان نیز ممکن است اتفاق افتد، همراه با آندومتریوز رخ می دهد و سبب بزرگ شدن رحم، درد و خونریزی می شود.
آیا بستن لوله های رحمی سبب اختلال قاعدگی می شود؟
به طور معمول بستن لوله های رحمی سبب بروز اختلالات قاعدگی نمی شود اما گاها دیده شده که برخی از زنان پس از انجام این عمل دچار لکه بینی های بعد از عادت ماهانه می شوند و برخی دیگر با افزایش حجم خونریزی قاعدگی مواجه می شوند.
بروز این عوامل در تمامی افراد رخ نمی دهد ولی در بعضی زنان دیده شده، اما علت بروز این مشکلات مشخص نشده است. به دلیل آنکه سیستم خونرسانی رحم، تخمدان ها و لوله ها در برخی نواحی با یکدیگر مشترک است و بعضی اوقات با بستن لوله های رحمی ممکن است بعضی از این سیستم خونرسانی که به تخمدان ها یا رحم وارد می شوند تحت تاثیر قرار بگیرند و منجر به بروز این اختلال شوند، اما این عارضه درمان خاصی ندارند و می توان با درمان های هورمونی و غیر هورمونی آن ها را کنترل نمود.
کلام آخر
اختلال قاعدگی از مهمترین مشکلات در زنان است که حتما بایستی درمان گردد. لذا در صورت مواجه با هر گونه تغییر در عادت های ماهانه بدون اتلاف وقت و درمان های خودسرانه به متخصص زنان مراجعه نماید و به تشخیص علت بروز این اختلال و در نهایت درمان آن بپردازید.
امید داریم با ارائه این نوشتار توانسته باشیم سبب افزایش سطح آگاهی شما عزیزان در این باره شویم. در نهایت بگوییم؛ در صورت داشتن هر گونه سوال می توانید به صورت آنلاین به مشاوره بپردازید و سوالات خود را به صورت مستقیم از دکتر الهه ثناگو بپرسید. برای کسب اطلاعات بیشتر به مشاوره آنلاین دکتر الهه ثناگو مراجعه نمایید.
ممنون خیلی مطلب مفید و خوبی بود
سلام خانم دکتر
من 13 سالمه (هشتم میخونم ) و موقعی که کلاس ششم رو تموم کردم پریود شدم و چن تا مشکل دارم :
1. پریودی من بیشتر از 7 روزه یعنی اولاش 14 روز میشدم! الانم حدود 10 روز
2. وقتی پریود میشم بیشتر اوقات شدیده و همش باید عوض کنم … حتی اتفاق افتاد که به خاطر کم خونی غش کنم
بعد از اینکه همون روز رفتم دکتر بازم درست نشد (2بار دکتر رفتم)
3. پریودی من کاملا نا منظمه و کلا یهویی میشم
اگه میشه کمکم کنین 🙏🏻
ممنونم
سلام
برای تشحیص قطعی نیاز به بررسی بیشتر و انجام سونوگرافی خواهد بود.
سلام من قرص اورژانسی خوردم اما یک هفته دیرتر ، چهار روز بعد درست زمانی که باید پریود میشدم خونریزی کاملی کردم (نمیدونم بخاطر قرص بوذ یا پریود شدم)
ده روز پاک بودم و دوبار تست بارداری انجام دادم و منفی بود
بعدش موقع تخمک گذاری ماه بعدیم شد و لکه بینی شروع کردم و ده روزه الان لکه بینی دارم
بنظرتون لازمه بازم تست بارداری انجام بدم؟
و اینکه با وجود لکه بینی تست بارداری درست انجام میشه یا نه؟
سلام
مصرف قرص های اورژانسی می تواند منجر به اختلال قاعدگی گردد. بهتر است جهت بررسی های لازم به پزشک مراجعه نمایید.
سلام خانم دکتر
من از 4 سال پیش همیشه قاعدگی نامنظمی داشتم هردفعه هم میرفتم دکتر میگفتن چیز خاصی نیست و قرص هورمونی میدادن یادم نیست اسم قرصارو 2 ساله که دیگه نرفتم دکتر و حدودا هر 3 ماه یکبار پریود میشم صورتم هم خیلی جوش میزد و راستش الان 4 ماهه خود ارضایی میکنم میدونم غلطه ولی پریودم منظم شده و جوشامم خوب شدن فقط نمیدونم چرا خونریزی قائدگیم دیگه مثل قبل اونقدر زیاد نیست بنظرتون من تنبلی تخمدان دارم؟ و اینکه اصلا منظم شدنش و خوب شدن جوشا ربطی به خود ارضایی داره؟
اها راستی اینم بگم که 19 سالمه
خیلی ممنون از پاسخگوییتون
سلام دوست عزیز
اختلال قاعدگی دلایل مختلفی می تواند داشته باشد با توجه به بی نظمی قاعدگی و اکنه های پوستی احتمال ابتلا به بیماری تنبلی تخمدان وجود دارد اما این تنها یک حدس و احتمال است زیرا تشخیص قطعی لازمه ی بررسی های بررسی های دقیق می باشد گاها پیش می آید که با وجود چند علائم همچون موارد ذکر شده مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان نیستید در هر صورت اختلال قاعدگی نیازمند بررسی های لازم است.
لذا بهتر است به منظور پیشگیری از پیشرفت بیماری به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات درمانی و تشخیصی لازم انجام شود.
سلام خانم دکتر من۱۴سالمه و از ۱۲ سالگی پریود شدم اولا ماهی یک باز پریود میشدم ولی بعدکم کم تو هر ماه دو بار پریود میشدم رفتم دکتر گفت ترویئد نداری دارو بهم داد خوب شد بعد مدتی دوباره ب هم ریخت و الان بازم تند تند پریود میشم
این مشکل مربوط به اختلالات قاعدگی است که باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسی بشه چراکه دارو و درمان بر اساس علت به وجود آمدن این مشکل به فرد داده می شود.
سلام من ۱۶ سالمه پریودم تقریبا همیشه منظم بوده و ۷ روز طول میکشیده ولی ایندفعه ۸ روز زودتر شروع شد و الان روز پانزدهم.
خونریزی خیلی کمی دارم و از همون روز اول فقط لکه های قهوه ای متمایل به قرمز یاصورتی میدیدم
خیلی نگرانم که اینقد طول کشیده😥
شرایط این رو ندارم که برم دکتر اگه میشه راهنماییم کنین خیلی ممنون میشم
اگر خونریزی یا لکه بینی تون ادامه دار باشه حتما باید به پزشک مراجعه کنید
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر. من دختری ۲۳ ساله هستم. عادت ماهانه منظمی دارم ولی تقریبا هر هفت، هشت ماه یه بار عادت ماهانه ام حدود دو هفته عقب میوفته و خونریزی ام در حد لکه بینی و لخته های خشک هست. البته داروی لوبل ۵۰۰ هم مصرف می کنم که الآن میزان مصرف با دستور پزشک نصف شده و در کل داره قطع میشه. به نظرتون مشکل چیه؟ آیا طبیعی هست؟
ممنون.
معمولا طبیعیه ولی برای بررسی دقیق و اینکه مطمئن بشید حتما مراجعه کنید و چکاپ بدین
سلام وقت بخیر. من 15 سالمه
یه کار اشتباه انجام دادم و رژیم گرفتم لاغر شدم حتی کمبود وزن هم دارم و پریودم قطع شده برای یه مدت طولانی
ازمایش رحم دادم مشکلی نداشتم
مادرم پیش یه پزشک هم رفت و قرص مدروکسی پروژسترون رو تجویز کردند ولی باز هم پریود نشدم.
لطفا یه راه سریع بگید پریود بشم ممنون
احتمالا بگید افزایش وزن داشته باشم درست بشه اما یه راه سریع میخوام لطفا کمکم کنید.
سلام عزیزم ربطی به وزن نداره
بهتره ب پزشک مراجعه کنید
تاخیر در پریود دلایل متعددی داره
نیاز ب بررسی هست میتونید به مقاله مرتبط مراجعه کنید.
https://drsanagoo.com/اختلال-قاعدگی/
سلام من ۱۶ سالمه و ۱۲ سالگی پریود شدم اون اولا تایمش ۸ روز و ۹ رو میشد ولی الان دیگه ۵ روز ۶ روزه و اینکه نامنظمه همیشه یکم بیشتر از یک ماه میشه اینو میشه دلیلشو بگین! و اینکه فکر کنم چون لاغرم کم خونیم یکم اثر داره درسته؟
سلام عزیزم اگر پریودی نامنظمی دارین بهتره به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید
سلام خانم دکتر
من ۱۸ سالمه و سه ماهی میشه که پریود نشدم ، آخرین ماهی که پریود بودم ، خون
به صورت رگه رگه بود که فقط در موقع دفع ادرار ، خارج میشد و همون ماه هم فهمیدم که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستم .
می خواستم بدونم دلیل اینکه پریود نشدم در این مدت طولانی چیه ؟ آیا میتونه مربوط به بیماریم که دیابت نوع ۱ هست ، باشه؟
ممنون میشم جواب بدید
سلام دوست عزیز حتما مراجعه کنید به پزشک باید بررسی دقیق انجام بشه براتون
سلام چند ماهه ازدواج کردیم سه ماه پیش همسرم یک بار از قرص اورژانسی استفاده کرد و از اون به بعد دائما خونریزی داره، آیا طبیعیه؟ و اگر نیست چکار باید بکنیم
با تشکر
اگر خونریزی ادامه دار شده حتما حتما مراجعه کنید به پزشک
سلام دختری ۱۸ساله هستم
من پریودیم ۵روزه تقریبا ۱۰روز که از پاک شدنم میگذره یه لخته خون خیلی کم همراه با مایع شفاف دفع میکنم که گاهی اوقات با درد زیر شکم هستش بعضی اوقاتم هیچ دردی نداره وتقریبا ۱۰روز دیگش دوباره پریود میشم
این اتفاق(لخته خون ) فقط یه لحظه میوفته و دیگه تموم میشه تا ماه دیگه مثلا یبار دستشویی رفتم خودش دفع شد یا بعضی اوقاتم دستمال میکشم میبینم
شرایط دکتر رفتن رو ندارم ایا این طبیعیه؟؟؟خواهش میکنم جواب بدین
این اتفاق لخته خون روز ۱۵ام سیکل اتفاق میوفته و من ۲۵ اینا پریود میشم
سلام خانم دکتر وقت بخیر
من44 سالمه سابقه DVT به علت مصرف قرص LD دارم. شهریور1387 زایمان دومم رو کردم قبل از اون پریودهام خیلی مرتب بود بعد از زایمان هر 6ماه پریودم یک ماهی عقب می انداخت اردیبهشت 99 کرونا گرفتم بعد از اون نا مرتب شدن پریودهام بیشتر شد وقتی هم که واکسن دوم کرونا رو زدم (مرداد سال1400 ) پریودم کلا قطع شد خواهش می کنم راهنمایی کنید من چه کار باید بکنم آیا می تونم از قرص های هورمونی پروژسترون استفاده کنم؟ با تشکر فراوان
سلام لطفا به متخصص مراجعه کنید بعد از سونو و بررسی هورمونی تصمیم گیری میشه براتون
سلام من ۱۲سالمه اولین بار مرداد پریود شدم و یه هفته ای تموم شد ولی بعد کلا تا الان که آذر ماهه نشدم آیا عادیه؟
سلام عزیزم بله طبیعیه
سلام
من یک دختر دارمکه 21 سالش حدوداً 9 ماه پیش بود که 2 ماه پریود نشدو به متخصص مراجعه کردیم ایشون آزمایشهای هرمونی و …و سونوگرافی نوشتند موردکه در جواب موردخاصی دیده نشد .بعد ازاون 4 ماه پیش باز هم 2ماه پریود نشدند وقتی به متخصص مراجعه کردیم ایشون قرص لویتود ال دی تجویز کردن الان حدوا یک ماه که دخترم این قرص میخوره و گاهی دچار حالت تهوع میشه .ایا بخاطر این قرص این حالت بهش دست میده و لازم هست که قرصش تعویض بشه ؟