تست پاپ اسمیر آزمایشی است که به واسطه آن نمونه ای از سلول های دهانه رحم فرد به وسیله یک براش خیلی کوچک برداشته میشود و در آزمایشگاه توسط متخصص با هدف تشخیص تغییرات سلولی بررسی می شود. بدین وسیله پزشک متخصص زنان میتواند به سلامت سلول های دهانه رحم شما پی ببرد. در این مقاله دکتر ثناگو بهترین متخصص زنان تهران به بررسی کامل آزمایش پاپ اسمیر در تهران یا دیگر شهر های ایران می پردازیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید. تا پاسخ سوالات شما را به این پروسه بدهیم.
تست پاپ اسمیر چیست؟
آزمایش یا تست پاپ اسمیر (pap smear test) به یک آزمایش برای خانمها گفته می شود که به تشخیص انواع بیماری های رحم و به طور کلی زنان می پردازد. این آزمایش یک تست بسیار مهم است که برای همه خانمهایی که فعالیت جنسی دارند مورد نیاز و ضروری به شمار می رود. پاپ اسمیر معمولا به صورت سالیانه یا هر دو سال یکبار انجام شده و نحوه انجام آن نیز به صورت نمونه برداری دقیق است.
البته که در برخی شرایط حاد مانند زمانی که فرد به یک ویروس مانند پامیلومای انسانی مبتلا یا از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردار است ؛ انجام تست پاپ اسمیر در فواصل زمانی کمتری توصیه می شود.
انجام تست پاپ اسمیر چگونه است؟
پاپ اسمیر انواع مختلفی دارد. از انواع قدیمی آن بدین صورت است که به جای ابزاری به نام براش از چوب های خیلی نازک استفاده میشد. پس از برداشته شدن سلول ها بر روی لام کشیده می شدند و سپس یک فیکساتور روی آن زده می شد. سپس لام را به آزمایشگاه ارسال می کردند تا بررسی های لازم صورت پذیرد. عیب این روش در این بود که در این روش خطا زیاد بود. ممکن بود آلودگی هایی با خون و موکوس همراه شود به همین دلیل خطای تست را بالا می رفت. اکنون برای انجام این تست بیمار در پوزیشن معاینه قرار می گیرد. بهترین متخصص زنان در تهران دکتر ثناگو دستگاه اسپکولام یا همان وسیله معاینه را داخل واژن قرار می دهد. در این مرحله از براشی خیلی نازک استفاده می شود که آن را بر روی دهانه رحم می کشد و سلولهایی که از این طریق جمع آوری می شود. تست پاپ اسمیر جدید اصطلاحا تست لیکوئید هستند که جمع آوری سلول با یک براش باریک انجام می گیرد. این سلول ها داخل ینوعی خاص از ماده ریخته می شوند. این مایع نوعی فیکساتور بوده و سپس محلول را به آزمایشگاه می فرستند. در این روش چون خون و موکوس و سلول های دیگر از سلولهای اصلی در مایع از یک دیگر جدا می شوند بررسی سلولی بسیار دقیق تر انجام گرفته و نتیجه مطمئن تر است.
توضیحات دکتر الهه ثناگو در رابطه با تست پاپ اسمیر
کاربرد و مزایای تست پاپ اسمیر
یکی از مهمترین کاربرد های تست پاپ اسمیر برای خانمها بررسی رشد سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم به شمار می رود. انجام این تست به بررسی این موضوع پرداخته و انواع بیماری ها از جمله سرطان دهانه رحم را بررسی کند.
سایر کاربرد های تست پاپ اسمیر شامل موارد زیر هستند:
• بررسی وضعیت داخل رحم و واژن (خطر ابتلا به سرطان رحم)
• بررسی بیماری ها و ویروس هایی نظیر اچ پی وی HPV
• بررسی عفونت
عوارض بعد از پاپ اسمیر چه هستند؟
آزمایش پاپ تست ، بسیار ایمن و مطمئن می باشد و اکثر افراد تنها در طول عمل جراحی گرفتگی خفیف و برخی از افراد گرفتگی شدید تری را تجربه می کنند. برخی دیگر حتی ممکن است تا 1 الی دو روز بعد از انجام آزمایش همچنان احساس گرفتگی در ناحیه تناسلی خود داشته باشند. اما معمولا هیچ عوارض جانبی دیگری در رابطه با این پروسه وجود ندارد. علت کمر درد افراد بعد از انجام پاپ اسمیر یا لکه بینی بعد از آن می تواند به محل انجام آزمایش یا عوامل دیگری نیز ارتباط داشته باشد.
آیا خونریزی بعد از تست پاپ اسمیر طبیعی است ؟
خونریزی بعد از انجام آزمایش پاپ تست در صورتی که خفیف باشد ، طبیعی است و معمولا به دلیل خراش کوچکی که بر روی دهانه رحم یا دیواره واژن به دلیل وارد کردن وسیله تست ایجاد می شود ، است. خونریزی معمولا کم است و طی چند روز بعد از انجام مراحل آزمایش برطرف می شود. برای راحتی بیشتر می توانید یک پد نوار بهداشتی با خود به همراه داشته باشید. در صورتی که خونریزی شدید باشد به طوری که بعد از گذشت 1 ساعت نیاز به یک پد بهداشتی دیگر داشتید یا خونریزی بیش از 3 روز طول کشیده باشد باید حتما با پزشک خود تماس بگیرید. خونریزی بعد از انجام پاپ تست طی چند ساعت متوقف می شود. عفونت و لکه بینی نیز ممکن است تا 2 روز طول بکشد.
اگر خون در نمونه پاپ تست خود دارید ، از رابطه جنسی و قرار دادن تامپون خودداری کنید چرا که ممکن است خونریزی بعد از نزدیکی را به همراه داشته باشید و درد شدیدی را تجربه کنید. فشار اضافی نیز می تواند موجب بروز خونریزی دوباره یا شدید تر شدن آن شود. از دلایل خونریزی بعد از آزمایش پاپ اسمیر می توان به خراش دهانه رحم ، حساسیت دهانه رحم ، افزایش عروق خونی گردنه رحم ، پولیپ های رحمی و عفونت و سرطان دهانه رحم اشاره کرد.
اگر زمان کافی برای مطالعه ندارید می توانید از صحبتهای خانم دکتر الهه ثناگو بهره ببرید.
بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر
برای شروع ، تمامی زنانی که فعالیت جنسی دارند باید سه سال بعد از آغاز آن به صورت سالیانه تست پاپ اسمیر را انجام دهند. اگر تست به روش قدیمی انجام شود باید سالیانه باشد و اگر تست پاپ مایع انجام می شود هر دو سال یکبار می توان آن را انجام داد. بعد از دهه سوم زندگی یعنی سی سالگی به بعد اگر سه تست متوالی نرمال بود و در جواب آزمایش نکته نگران کننده ای وجود نداشته باشد با نظر پزشک می توان تست را هر سه سال یکبار همراه با تست اچ پی وی انجام داد.
اگر نتایج تست در ده سال اخیر زندگی فرد در سنین شصت و پنج الی هفتاد سالگی به بعد با توجه به پرونده پزشکی و نظر متخصص زنان خوب در تهران دکتر الهه ثناگو نرمال باشد انجام تست معمولا متوقف می شود.برای زنانی که قصد بارداری دارند پیشنهاد این است که تست پاپ را قبل از اقدام به حاملگی انجام دهند. اگر بدون انجام تست متوجه بارداری شدید در سه ماهه اول منعی برای انجام پاپ اسمیر وجود نخواهد داشت. پس از زایمان نیز هشت هفته باید بگذرد تا وضعیت بدن زن به دوران قبل از بارداری باز گردد و ثبات پیدا کند. از این رو بهتر است هشت هفته بعد از زایمان برای انجام تست اقدام کنید تا بدن فرصت بازیابی وضعیت قبل را پیدا کرده و نتیجه تست را مختل نکند.
برای تشخیص اچ پی وی آزمایش پاپ تست لازم است؟
معمولا تغییراتی که بر روی دهانه رحم ایجاد میشود با چشم غیر مصلح قابل دیدن نیست. تست پاپ اسمیر سلول ها را بدون هیچگونه درد و ناراحتی تخلیه کرده و سپس بررسی می کند. خیلی سریع تر و قبل از آنکه تغییراتی بر روی سلول ها شکل بگیرد و علائمی بروز کند سلول ها مورد بررسی قرار می گیرند و در نتیجه می توان علت بیماری را یافت و به درمان لازم پرداخت. در خیلی از مواقع ویروس اچ پی وی با آزمایش پاپ اسمیر به تشخیص می رسد. دقیقا در شرایطی که شما اصلا در ظاهر بدن خود نشانه های زگیل تناسلی را ندارید و فکر میکنید که آلوده نیستید. توصیه بهترین دکتر زنان در تهران این است که همراه با این تست، اچ پی وی نیز چک شود. در مورادی دیده شده است که با وجود اینکه فرد HPV دارد تست وی نرمال بوده و تغییرات سلولی با کلپوسکوپ به تشخیص می رسند. به همین دلیل توصیه می شود که خانم ها حتی اگر هیچگونه علامتی ندارند همراه با تست پاپ اسمیر حداقل یکبار تست اچ پی وی را هم انجام دهند زیرا با تشخیص زودهنگام و آغاز مراحل درمانی خیلی زودتر می توان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت.
به خصوص در مواردی که متخصص در معاینه به مواردی مانند شرایط زیر مواجه می شود :
- بیمار سابقه ترشحات مکرر داشته باشد
- داشتن عفونت هایی که عود میکنند و به درمان به خوبی پاسخ نمیدهند.
- زخم های وسیع دهانه رحم یا سرویسیت های مکرر.
تست پاپ اسمیر برای دختران باکره قابل انجام است؟
الزامیست بدانید که برای انجام آزمایش پاپ اسمیر باید در پوزیشن معاینه قرار بگیرید و پزشک دستگاه مخصوص معاینه را داخل واژن وارد می کند بنابراین خانم هایی که پرده بکارت شان سالم است و آسیب ندیده نمی توانند این تست را انجام دهند. معمولا بعد از نزدیکی و از 18 سالگی به بعد به طور سالیانه انجام این تست به بانوان توصیه میشود.
هر چند سال یکبار باید آزمایش پاپ اسمیر انجام داد؟
بعضی پزشکان توصیه می کنند اگر این تست را به طور سالیانه به صورت مکرر انجام داده باشید و نتیجه آن طبیعی باشد و همچنین در شرایطی که این تست همراه با تست hpv انجام شده باشد و به ویروس اچ پی وی آلوده نباشید نیاز نیست که سالیانه تست پاپ اسمیر را انجام دهید و همان سه سال یکبار کفایت می کند. اما با توجه به خطاهایی که ممکن است در آزمایشگاه صورت بگیرد و با توجه به شرایط جامعه که در حال حاضر در دختران و زنان بیماری اچ پی وی دیده میشود، و همچنین سن ابتلا به سرطان دهانه رحم پایین آمده است، پیشنهاد دکتر خوب زنان در تهران دکتر ثناگو این است که این تست را سالی یکبار به صورت تست لیکوئید انجام دهید. توجه داشته بشید که باید در یک آزمایشگاه معتبر این تست انجام شود و تفسیر آن بر عهده دکتر زنان با تجربه واگذار گردد.
چه افرادی نیاز به انجام تست پاپ اسمیر ندارند؟
خانم های جوان که در سن انجام فعالیت های جنسی هستند باید این تست را سالیانه انجام بدهند. اما بانوانی که هیسترکتومی شده اند و رحم شان از بدنشان خارج شده است ، نیازی به انجام این تست نخواهند داشت زیرا دهانه رحمی وجود ندارد که بخواهیم بر روی آن آزمایش پاپ اسمیر انجام شود. توصیه به این دسته از بانوان این است که هر چندسال یکبار از کاف واژن (محلی که دهانه رحم از آن خارج شده است) تست انجام پذیرد. این تست نوعی آزمایش است که طی آن یک نمونه برداری کوچک برداشته می شود تا دکتر زنان از سلامت آن ها مطمئن شود . معمولا در خانم های سن بالا مثلا بالای 70 سال دیگر نیازی به انجام سالانه تست پاپ اسمیر نیست. پس به طور کلی می توانیم بگویم افرادی که این پروسه را انجام می دهند ، باید از شرایط زیر برخوردار باشند.
- برای انجام این تست بهتر است که شما عفونت واژن نداشته باشید. در مواردی که عفونت واژن و ترشحات زیادی وجود دارد ابتدا باید درمان های لازم انجام شودو سپس اقدام به انجام آزمایش پاپ اسمیر شود.
- بهتر است شب قبل از انجام این تست نزدیکی صورت نگرفته باشد.
آیا تست پاپ اسمیر خطرناک است؟
خیر این تست هیچگونه خطری نداشته و با یک معاینه ساده و کاملا بدون درد انجام می گیرد. در اکثر موارد فرد اصلا متوجه نمی شود که چه کاری توسط دکتر زنان در حال انجام است. در بعضی افراد پس از انجام آزمایش پاپ اسمیر روی دهانه رحم خراشی ایجاد میشود که ممکن است تا چند روز لکه بینی داشته باشند. اصلا نگران لکه بینی که ممکن است بعد از پروسه برای شما ایجاد شود نباشید.
موارد ضروری برای انجام تست پاپ اسمیر
پیش از این گفته شد که معمولا بهتر است سالیانه آزمایش پاپ اسمیر برای خانم هایی که در سن فعالیت جنسی هستند انجام بگیرد اما مواردی نیز وجود دارد که متخصص زنان توصیه می کند که در فواصل کوتاه تری این تست انجام بگیرد. در ادامه آنها را توضیح داده ایم:
- زمانی که شما به ویروس اچ پ وی HPV مبتلا شده اید.
- زمانی که زخم ها یا سرویسیت های عمیقی روی دهانه رحم شما دیده شده است.
- زمانی که نتیجه تست اول شما عفونت شدید را نشان داده است.
✔نکته:
در این موارد توصیه می شود که 4 یا 6 ماه بعد مجددا آزمایش پاپ اسمیر انجام بگیرد.
تفسیر نتیجه تست پاپ اسمیر در تهران
پس از آماده شدن نتیجه آزمایش، یکسری از نتایج را خود آزمایشگاه اعلام می کند اما برای مشاهده و اطلاع کامل از نتایج آن باید به بهترین دکتر زنان در این زمینه در تهران مراجعه کنید. بخشی از سلول ها نرمال هستند و مشکلی ندارند در چنین مواردی بررسی های دوره ای یکساله کفایت می کند. در مورادی که سلول ها غیر نرمال باشند نیز با توجه به تغییراتی که روی آنها ایجاد شده است، در نتایج اعلام می شود. گاهی تغییرات در حدی است که تنها نیاز است که آزمایش پاپ اسمیر مجددا انجام شود و در برخی موارد نیاز است که اقدامات تکمیلی تری انجام پذیرد. به طور مثال کولپوسکوپی این مساله در مواردی است که تغییرات سلول به سمت مراحل سرطانی رفته است. البته این مراحل مربوط به پیش سرطان است که از طریق پاپ اسمیر می توان آن را تشخیص داد. در این زمان پبهترین پزشک زنان تهران به فرد توصیه می کنند انجام کولپوسکوپی شود که از جمله روش های بسیار دقیق برای شناخت بیماری و درمان آن است.
داشتن رابطه جنسی قبل از تست پاپ اسمیر
یکی از سوالاتی که ممکن است ذهن بیماران را به خود درگیر کند و مسئله ساز شود ، زمان برقراری رابطه جنسی قبل و بعد از تست پاپ اسمیر می باشد. در اقدامات قبل از این آزمایش از مراجعه کننده خواسته می شود که از انجام رابطه جنسی و همچنین استفاده از محرک ها پیش از انجام پاپ تست ، خودداری کنند. چرا که برقراری رابطه جنسی و استفاده از محرک ها در نتیجه این تست تاثیر بسیار زیادی خواهند داشت و حتی می توانند باعث اشتباه شدن نتایج شوند. از همین رو اگر می خواهید جواب تست شما دقیق ، بدون اشتباه و صحیح باشد و مجددا آن را تا یک سال بعد انجام ندهید ، لازم است قبل از انجام این نوع آزمایش از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.
- آیا نزدیکی پس از انجام تست پاپ اسمیر ممنوعیت دارد؟
خیر ممنوعیت در این خصوص وجود ندارد و پس از انجام پاپ نیاز به انجام دادن یا مراقبت خاصی نیست. این آزمایش یک تست ساده و در عین حال بسیار کاربردی است. با این حال اگر احساس ناراحتی در واژن داشتید بهتر است تا برطرف شدن این حس، برای مقاربت دست نگه دارید.
آزمایش پاپ تست در زمان بارداری و زایمان
در خصوص این موضوع باید به شما بگویم که تا هفته 24 ام بارداری یا سه ماه اول شما می توانید بدون هیچ مشکلی این تست را انجام دهید. باید به یاد داشته باشید که انجام چنین پروسه ای در زمان بارداری و هفته های ابتدایی حاملگی هیچ تاثیری در افزایش خطر سقط جنین ندارد. بعد از زایمان نیز توصیه می شود به دلیل ملتهب بودن دهانه رحم تا گذشت 12 هفته از زایمان خود باید از انجام چنین تست و آزمایشی خودداری کنید.
تست پاپ و شرایط بروز سرطان دهانه رحم
انجام تست پاپ اسمیر برای پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم اولین و ساده ترین کار ممکن است. اینکه چه کسانی در معرض ابتلا به این بیماری هستند بستگی به شرایط خانوادگی و ژنتیکی ، همچنین سبک زندگی آن ها دارد. در ادامه شرایطی که ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد آورده شده است:
- ازدواج در سنین کم
- ابتلا به بیماری ایدز
- مصرف دخانیات و مواد مخدر
- بروز عفونت های مزمن و مکرر دهانه رحم
- ابتلا به ویروس اچ پی وی
- داشتن شرکای متعدد جنسی در هر یک از زوج ها(چه مرد ، چه زن)
- داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان دهانه رحم
بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر
با توجه به صحبت های فوق بهترین زمان برای انجام دادن این تست 5 روز بعد از پایان یافتن دوره قاعدگی می باشد. لازم به ذکر است در صورتی که این ازمایش با مشکل رو به رو شود و نیاز باشد برای بار دوم انجام به پذیرد ، باید بیش از 8 هفته صبر کنید و مجددا آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید.
فیلم تست پاپ اسمیر در تهران – نحوه انجام پاپ تست
سوالات متداول تست پاپ اسمیر و پاسخ دکتر ثناگو به آنها
کلام آخر
انجام تست پاپ اسمیر همانطور که در طول مقاله گفته شد امری ضروری برای خانم هایی است که فعالیت جنسی دارند. بهتر است این تست در فواصل زمانی یکساله تکرار شود تا از سلامت کامل دهانه رحم اطمینان حاصل کرد. انجام این تست توسط یکی از بهترین متخصصان زنان و زایمان تهران یعنی خانم دکتر الهه ثناگو در مطب انجام می گیرد. شما برای بررسی های بیشتر و همچین کسب اطلاعات مفید تر در خصوص مباحث مربوط به زنان می توانید دیگر مقالات سایت ایشان را مطالعه فرمایید.
با سلام
من 34 سالمه و بارداری دوم تا حالا هیچ سابقه سندروم داون نداشتیم و همسرم هم غریبه هست تو سونوها عدد nt 1/47 بود و تیغه بینی مشاهده شد. ولی توسیت غربالگری اول اسکرین مثبت شدم برای سندروم داون و بعد تست nipt انجام دادم که متاسفانه مثبت شد. ولی چون توهمه سونو ها ووضعیت صورت و بینی و چشم جنین خوب بود گفتن تست آمنیوسنتز بدم. ممکنه با توجه به جواب مثبت nipt ، تست آمنیوسنتز نرمال بشه؟؟ و اگه نرمال شد دیگه قطعیت داره و میشه بهش اعتماد کرد؟؟ ( البته پزشک زنان و متخصص ژنتیک بهم گفتن همه این تست ها حتی nipt غربالگری بوده و 100 در صد نیست.امنیو سنتز 100 در صدی هست) ممنون