خانه » سقط جنین

سقط جنین

سقط جنین به معنای از دست دادن جنین قبل از سن بیست هفتگی به هر علتی گفته می شود. در صورتی که زایمان پس از 20 هفتگی رخ دهد به آن زایمان زودرس می گویند. اکثریت سقط در سنین پایین بارداری صورت می گیرد، حتی قبل از آنکه شما متوجه شده باشید که باردار هستید این اتفاق خواهد افتاد. جنین دو تا سه هفته طول می کشد تا تشکیل شود در همین فاصله احتمال سقط نیز وجود دارد. حتی در مواردی احتمال دارد به مدت تقریبا سه روز عادت ماهانه شما عقب افتاده باشد و شما آن را به عنوان بارداری تلقی نکنید در صورتی که چنین چیزی نبوده و باردار بوده اید. در این مقاله از سایت دکتر ثناگو بهترین متخصص زنان در تهران به علل و راه پیشگیری و سایر موارد به طور مفصل پرداخته ایم.
 
 
سقط جنین - دکتر ثناگو
 
 

 

 

 
 
پادکست-صوتی-سقط-جنین-دکتر-ثناگو

انواع سقط جنین

سقط انواع مختلفی داشته که عبارت اند از:

  • سقط خود به خود

سقط کردن جنین می تواند خود به خود صورت گیرد که در چنین شرایطی جنین از دست رفته به صورت ناخودگاه با خونریزی خارج شده و در مواردی هم نیاز به درمان پزشک با کمک درمان های داروهای یا جراحی ضروری می شود تا جنین خارج شود.

  • سقط عمدی

سقط می تواند به صورت عمدی به دست مادر اتفاق افتد و با کمک دارو، ساکشن و هر روش دیگری می توان سقط جنین توسط یک جراح و متخصص زنان خوب در تهران به انجام رساند.

  • مشکلات ژنتیکی

گاهی اوقات با توجه به عواملی که وجود دارد بهترین دکتر زنان مجبور می شود تا جنین را از بین ببرد و آن را از رحم خارج نماید. به طور مثال هنگامی که مشخص شود در غربالگری دوران بارداری جنین مشکلات ژنتیکی داشته و جنین قابل حیات نیست یا در سنین بالاتر از بین می رود.

  • بیماری مادر

در صورت آنکه مادر مبتلا به بیماری های همچون سرطان پیشرفته باشد بایستی درمان این بیماری آغاز شود. بنابراین امکان ادامه بارداری وجود نداشته و باید جنین از رحم خارج گردد یا به اصطلاح سقط جنین صورت گیرد.

علائم سقط یا افتادن جنین

گاها پیش می آید که سقط بدون علامت بوده و تنها در سونوگرافی قابل تشخیص خواهد بود. همچنین احتمال بروز علائمی همچون لکه بینی در ابتدای دوران بارداری وجود دارد. به طور معمول لکه بینی از علائم تحدید به سقط است که بایستی بدان توجه نماییم زیرا احتمال شروع ناگهانی آن وجود دارد. البته لازم به ذکر است که هر لکه بینی در اوایل یا طول دوران بارداری نشانه افتادن جنین نمی باشد و نیازی به نگرانی نیست اما حتما در صورت مشاهده لکه در این دوران پزشک خود را در جریان قرار دهید. 

علت سقط جنین چیست؟

سقط به دلایل مختلفی اتفاق می افتد، در واقع زمان های وجود دارد که ما تمایل داریم بارداری ادامه یابد اما براساس دلایلی جنین از دست می رود اما این عوامل تاثیر گذار به گفته دکتر ثناگو بهترین پزشک زنان تهران عبارت است از:

  • ژنتیک و مشکلات کروموزومی

اکثریت سقط های جنین به دلیل ژنتیک اتفاق می افتند. در حقیقت جنین به سرعت در حال رشد و نمو بوده و در صورت آنکه سلولی در سرعت زمان کوتاه تری تولید شود می تواند مشکلات ژنتیکی را ایجاد نماید. سقط های جنین به دلیل مشکلات کروموزومی جز سقط های خوش بینانه هستند که در اوایل دوران بارداری اتفاق می افتد و در بارداری های بعدی احتمال عود آن ها زیاد نیست. این نوع سقط ها به نفع مادر است، با بروز یک سقط در صورتی که بدین دلیل اتفاق افتاده است نگران نباشید و یکبار اتفاق افتادن آن ها نیازی به انجام آزمایش های گران قیمت سقط ندارد مگر آنکه بهترین پزشک زنان در تهران یا شهرستان در مادر یا پدر مشکلی را مشاهده کند که حتما بایستی بررسی های لازم صورت بگیرد. در غیر این صورت با یک بار سقط جنین به علت مشکلات کروموزومی می توان به بیمار مجوز بارداری مجدد پس از دو تا سه ماه را داد.

 
سقط جنین - دکتر ثناگو

 

  • مشکلات ژنتیکی مادر و پدر

طبق گفته متخصصان زنان و زایمان تهران ، یکی دیگر از دلایل رخ داد سقط جنین ، وجود مشکلات ژنتیکی در مادر و پدر است، به طور معمول این نوع مشکلات در هر بارداری به جنین انتقال یافته و سقط رخ می دهد و این علل جزو علت های سقط مکرر محسوب می شود. گاها پس از بررسی ها و آزمایشات ژنتیکی متوجه می شویم این مادر یا پدر نمی تواند یک جنین سالم داشته باشند که در چنین شرایطی با کمک روش های درمانی آی وی اف یا جنین اهدایی می توان زن را باردار نمود.
 
سقط جنین - دکتر ثناگو
 

 

  • سندرم آنتی فسفولیپید یا سندرم انعقادی

از دیگر علل سقط، سندرم آنتی فسفولیپید یا سندرم انعقادی است. این سندرم در مادر به وجود آمده و بدن مادر در پاسخ به جسم خارجی یا جنینی که در حال رشد است واکنش هایی از خود نان می دهد که سبب می گردد این نوع بارداری ها منجر به سقط جنین شود. به گونه ای که با هر بار بارداری با حالت افزایش انعقادی خون مواجه می شویم که این امر سبب ایجاد اختلال خونرسانی جنین و پس از مدت زمانی سقط می شود.

 
سقط جنین - دکتر ثناگو

 

  • داشتن سابقه بیماری های خاص در مادر

گاها برخی افراد با بیماری های زمینه ای همچون بیماری روماتیسمی، لوکوس مبتلا هستند که این چنین سوابق بیماری بارداری منجر به افزایش انعقادی خون و سقط جنین می شود. ابتلا به بیماری های همچون رحم دوشاخ، فیبروم رحم، مشکلات آناتومیک داخلی رحم و پولیپ های بزرگ رحمی سبب می گردد تا جنین نتواند در داخل رحم لانه گزینی کند و حتی در صورتی که موفق به این کار گردد منجر به سقط نیز خواهد شد.
سقط جنین - دکتر ثناگو
 

 

امکان پیشگیری از سقط وجود دارد؟

بایستی بدانید یکی از موثرترین روش های پیشگیری از هر نوع عارضه ای انجام معاینات پزشکی و چکاپ های دوره ای می باشد. در صورت آنکه تست بارداری شما مثبت شد بایستی بدون وقفه و فاصله در صورت سکونت در تهران به بهترین متخصص زنان تهران مراجعه نمایید و توصیه های پزشکی را دریافت کنید زیرا با هوشیاری پزشک و بررسی شرح حال بیمار یا وضعیت او می توان بهترین توصیه و مراقبت های لازم یا مصرف داروهایی را به بیمار جهت پیشگیری از سقط جنین ارائه نمود. قابل توجه است که بدانید در سونوگرافی کیسه جنین قابل مشاهده نمی شود. گاهی اوقات لازم است هفت تا ده روز پس از آنکه مشخص گردد تست بارداری مثبت است سونوگرافی بایستی انجام گردد که در اکثریت مواقع ترجیح داده می شود سونوگرافی اول واژینال باشد.

در چنین شرایطی می توان کیسه بارداری و محل قرارگیری آن را تشخیص داد. احتمال افتادن جنین در دوازده هفته ابتدایی بارداری ککمی بیشتر است، لذا افراد می بایست در این دوران بیشتر تحت مراقبت بوده و در این فاصله زمانی هر دو تا سه هفته یکبار تا رسیدن به مرحله غربالگری دوران بارداری در هفته دوازدهم سونوگرافی انجام شود.تحت مراقبت بودن و انجام سونوگرافی ها در این فاصله زمانی وجود هر نوع مشکلی را نمایان کرده و کمک می کند تا در ابتدا از آن مشکلات آگاه بود و از بروز سقط جنین یا پیشرفت بارداری با مشکلات پیشگیری شود. طبق تجربیات بدست آمده بیشتر آمار از سقط زیر دوازده هفته ابتدایی می باشد، به هر حال با بررسی های از جنین و مادر می توان به پیشگیری از سقط کمک کرد و بدانید که احتمال سقط تا هفته بیستم بارداری وجود دارد. اکثریت سقط ها پس از هفته دوازدهم به دلیل نارسایی دهانه رحم بوده و در مواردی احتمال پارگی کیسه آب زیر هفته بیستم وجود دارد. در نهایت بگوییم به منظور پیشگیری از بروز سقط و تشخیص مشکلات مادر و جنین سونوگرافی های متوالی و بررسی های لازم را انجام دهید تا از مرحله خطر گذر نموده و بتوانید بارداری سالم و خوبی را داشته باشید.

سقط جنین به چه صورت اتفاق می افتد؟

گاها پیش می آید که فرد متوجه سقط نشده و با چند روز تاخیر پس از سیکل قاعدگی آن اتفاق می افتد و به همین خاطر میزان خونریزی قاعدگی افزایش می یابد. گاهی دیگر فرد با انجام سونوگرافی متوجه می گردد که باردار است اما در  این حین احتمال دارد تنها کیسه جنین تشکیل شده باشد و همچنین ممکن است جنین نیز تشکیل گردد اما قلب تشکیل نگردد که همین امر سبب می شود تا جنین از دست برود و منجر به خونریزی شود. همچنین در مواردی سقط جنین خود به خود اتفاق نمی افتد و پزشک می بایست داروهایی را برای بیمار تجویز نماید تا خونریزی اتفاق افتد و سپس بیمار به اتاق عمل انتقال یابد تا کورتاژ و ساکشن انجام گردد. در صورت خروج بقایایی بارداری پس از مدتی برای تخلیه رحم مجبور به جراحی خواهیم بود اما سوال این است که این جراحی به چه صورت است و چقدر می تواند آسیب زننده باشد؟ برای آگاهی در این خصوص ویدئو مقابل را مشاهده نمایید.

صحبت های دکتر ثناگو در خصوص ساکشن جنین 

 

 

مراقبت های بعد از سقط جنین

الزامیست بدانید که پس از سقط تست بارداری ( انجام آزمایش بتا یا خون ) تا مدت زمانی مثبت است و آگاه باشید حدود دو هفته زمان خواهد برد تا مواد شیمیایی از بدن شما به تدریج خارج شوند تا نتیجه تست شما منفی شود. مصرف قرص آهن پس از افتادن جنین به دلیل خونریزی های که داشتید و همچنین مصرف آنتی بیوتیک ها ضروری هستند. استراحت کردن برای مدتی و حمایت روحی از مادر یک موردی است که می بایست پس از سقط رعایت شود. گاها پیش می آید فرد در همان هفته های ابتدایی وابسته شده باشند یا بعد از درمان های آی وی اف و نازایی توانسته باشند که باردار شوند و همین امر سبب می شود تا مادر از لحاظ روانی بسیار آسیب ببیند و بایستی حتما توسط خانواده حمایت شوند، تا بتوانند این دوران را سپری نمایند.

میزان خونریزی پس از افتادن جنین چقدر است؟

خونریزی ناشی از سقط جنین یکی از مواردی است که سبب واهمه بسیاری از افراد می شود. خونریزی تا تخلیه کامل محتویات بارداری از داخل رحم ادامه پیدا می کند و به طور معمول میزان خونریزی ناشی از سقط بیشتر از خونریزی قاعدگی خواهد بود. گاها پیش می آید که برای برخی افراد داروهای تجویز شده و پس از مصرف چند دوز دارو خونریزی ها به تدریج شروع می گردد. خونریزی پس از سقط متفاوت است و خونریزی بسته به سن حاملگی احتمال خواهد داشت طی یک روز کامل دفع شود و در مواردی دیگر این میزان طول کشیده و حتی برای تخلیه تیکه های آن مجبور به ساکشن یا جراحی توسط دکتر زنان خواهد بود.

تاثیر سن بر افزایش سقط جنین

گفتنی است بارداری در سنین بالا می تواند منجر به سقط شود، سن بالا سبب می گردد تا تخمک ها از لحاظ ژنتیک با اختلالاتی مواجه شوند لذا همین امر از دلایل سقط در بارداری های با سنین بالا می باشد، همچنین این اختلال ژنتیکی می تواند منجر به نازایی گردد. قابل توجه است که بدانید در صورت آنکه مرد در سنین بالا اقدام به باروری نماید اختلال ژنتیکی اسپرم برای آن وجود خواهد داشت که می تواند سبب بروز سقط نیز شود. یکی دیگر از سوالات افراد سقط کردن جنین در بارداری های با سنین پایین است. همان طور که در سنین بالا اختلال ژنتیک و تخمک وجود دارد این تهدید می تواند در سنین زیر بیست سال نیز وجود داشته باشد. بارداری در سنین پایین علاوه بر مشکلات ژنتیکی احتمال ابتلا به سندروم داون وجود خواهد داشت که به طور معمول این مشکل به علت اختلال کروموزومی بوده و علاوه بر این موارد علل ناشناخته دیگر می تواند منجر به سقط شود.

ارتباط میان تنبلی تخمدان و سقط

یکی از سوالات شایع در میان افراد مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان این است که آیا این بیماری سبب نازایی یا سقط می شود؟ بیماری تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک می تواند سبب دیرزایی شود اما این عارضه را می توان با کمک درمان های دارویی بهبود بخشید و برطرف نمود. اما بیماری تنبلی تخمدان سبب سقط جنین نمی شود، گاها احتمال دارد که برای برخی بیماران داروها یا شیاف های پروژسترون در ابتدای بیماری تجویز گردد تا از بروز مشکلات هورمونی بتوانیم پیشگیری نماییم، جالب است به این نکته توجه داته باشید که مشکلات هورمونی خود می تواند عاملی برای ایجاد سقط شود.

تاثیر فعالیت ورزشی و تماس جنسی بر سقط جنین

برخی از مادارن تصور میکنند که سقط به دلیل انجام برخی از فعالیت های آن ها اتفاق افتاده است در صورتی که لازم است بدانید، زمانی که نطفه جنین سالم و از لحاظ ژنتیک سلولهای سالمی داشته باشد و اگر در جای خوبی از رحم قرار گرفته باشد و خونرسانی به درستی انجام شود، افتادن جنین اتفاق نمی افتد. گاها پیش آمده است افرادی را دیدیم که با وجود انجام برخی فعالیت ها همچون ورزشهای پرشی و سنگین، تماس جنسی و غیره تصمیم داشته اند که جنین خود را سقط کنند در صورتی که هیچ کدام از این ها سبب سقط نشده و در صورتی که موارد ذکر شده به درستی تشکیل شده باشد سقط اتفاق نخواهد افتاد.

گفتنی است، افرادی که سابقه سقط جنین را دارند باید در بارداری بعدی مراقبت های بیشتری داشته باشند بدین صورت که در طول این دوران هورمون های بدن بررسی شده و همچنین وضعیت قرارگیری جنین ارزیابی شود. حتی در مواردی احتمال دارد برخی از افراد با وجود چنین سابقه ای نیاز به مصرف دارو قبل از بارداری داشته باشند و علاوه بر مصرف آن داروها، شیاف های واژینال را در طول دوران بارداری استفاده نمایند. به طور معمول افراد با سابقه سقط و افتادن جنین به طور مکرر محدودیت های در طول بارداری خود دارند که این محدودیت ها شاید در هیچ کتابی ذکر نشده باشد اما طی تجربیات می تواند در موارد اندک تاثیر گذار باشد، لذا سعی نمایید توصیه های پزشکی را رعایت کیند تا بارداری موفقی داشته باشید.

 

سقط جنین - دکتر ثناگو

 

 

آیا سقط می تواند سبب نازایی شود؟

یکی از نگرانی اکثریت افراد که سابقه سقط داشته اند این است که آیا احتمال نازایی وجود دارد؟ بهتر است بدانید که سقط به دلایل مختلفی اتفاق می افتد اما سبب نازایی نمی شود. گاهی دفع جنین به صورت خود به خود و گاهی دیگر با مصرف دارو امکان خواهد داشت. در شرایطی که نیاز به کورتاژ باشد برخی افراد واهمه دارند که این امر سبب نازایی می شود در صورتی که چنین نیست. اگر کورتاژ جهت سقط جنین به درستی انجام نگردد و سبب آسیب به بافت آندومتر و چسبندگی شود در چنین شرایطی می توان گفت سقط یا کورتاژ منجر به نازایی نمیشود بلکه عارضه ای همچون چسبندگی است که می تواند سبب نازایی فرد گردد. در نهایت بگوییم، آنچه منجر به نازایی می شود ابتلا به عارضه یا بیماری خاص در فرد یا همسر او می باشد و سقط بر نازایی تاثیر نخواهد داشت.

سوالات متداول در خصوص سقط جنین و پاسخ دکتر ثناگو

✨ نکات پایانی و مهم 

سقط جنین به از دست رفتن جنین در سنین زیر 20 هفتگی گفته شده و پس از این سن به عنوان زایمان زودرس شناخته می شود. پس از بیست هفتگی بسیاری از مشکلات برطرف می شوند و در صورتی که زایمان صورت بگیرد می تواند به دلیل عفونت های لگنی باشد، که در چنین شرایطی فرد نمی تواند جنین را نگه دارد. همچنین نارسایی دهانه رحم می تواند از عواملی باشد که سبب زایمان زودرس شود. گاهی اوقات از دلایل زایمان زودرس پس از هفته بیستم بارداری مشکلات ژنتیک، ضربه یا تروماهای وارد شده به مادر در اثر فشار کاری زیاد می باشد. همچنین زایمان پس از 28 هفتگی تا 32 هفتگی نیاز به NICU دارد و با این وجود در مواردی می توان جنین را حفظ نمود ولی به هر حال بارداری که زیر 34 هفته خاتمه یابد احتمال خطرات زیاد است و همچنین خطر از دست رفتن نوزاد وجود خواهد داشت. ولی پس از 34 هفته نوزاد نیاز به NICU داشته و نوزاد زنده می ماند و مشکلی برای آن پیش نخواهد آمد. در نهایت بگوییم، بهترین زمان بارداری بعد از سقط جنین در سن 38 تا 40 هفتگی خواهد بود.

 

دکتر الهه ثناگو متخصص زنان و زایمان

دکتر الهه ثناگو

جراح متخصص زنان زايمان و نازايی ـ لاپاراسكوپی، هيستروسكوپی
دكتر الهه ثناگو متخصص زنان زايمان نازايي دوره شش ساله پزشكي عمومي را در دانشگاه ايران به اتمام رساند
و سپس در سال ١٣٨٤ دوران تخصص خود را در رشته جراحي زنان و زايمان و نازايی به اتمام رسانيد.
سپس حدود دو سال دوران طرح خود را در استان كرمانشاه در خدمت رساني به مردم محروم
شهرستان گيلانغرب سپری كرد و پس از آن به تهران بازگشت .
ايشان دوره های كوتاه مدت و بلند مدت آموزش لاپارسكوپی و اندومتريوز را در خدمت اساتيد
بزرگی چون استاد عادل شروين در تهران، استاد البرزی در شيراز و پروفسور arnaud wattiez
در فرانسه گذرانده است .
سهامدار بیمارستان عرفان_نيايش

برچسب ها:
مقالات مرتبط
زایمان سزارین در تهران

زایمان سزارین در تهران

پس از اقدام به بارداری و مثبت شدن نتیجه آزمایش، شور و حال زوجین دیدنی می شود. در تمامی دوره نه ماهه تا متولد شدن نوزاد،...

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی بدین صورت است که جنین با شروع تدریجی انقباضات از داخل رحم به سمت کانال واژینال حرکت می کند. سپس از لگن عبور...

بهترین زمان تعیین جنسیت

بهترین زمان تعیین جنسیت

بارداری یکی از بهترین دوران برای هر مادر است و اکثریت افراد تمایل دارند تا زودتر از جنسیت جنین خود آگاه شوند به همین منظور...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها