بارداری یکی از دوران های بسیار مهم برای مادران به شمار می آید. لذا رعایت توصیه های متخصص زنان و زایمان و مراقبت های لازم کمک می نمایید تا بتوانید دوران بارداری بهتری را سپری نمایید. در طول دوران بارداری برخی از افراد مستعد ابتلا به دیابت بارداری هستند و در این دوران مقاومت بدن آن ها نسبت به انسولین افزایش می یابد و همین امر موجب می شود تا علائم افزایش قند نشان داده شود، که این مورد با بررسی های لازم طی انجام آزمایش تحمل گلوکز یا GTT مشخص می گردد که اصطلاحا گاهی اوقات افراد مبتلا به دیابت بارداری می شوند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر الهه ثناگو بهترین متخصص زنان و زایمان تهران ، قصد داریم به توضیح این مشکل و راهکار های درمان و همچنین کار های که باید انجام دهید بپردازیم. پس اگر به دنبال چنین مطلب مفیدی هستید ادامه مقاله را از دست ندهید.
زمان مناسب انجام آزمایش تحمل گلوکز یا GTT در زنان باردار
بهترین زمان برای بررسی و انجام آزمایش تحمل گلوکز یا GTT در هفته بیست و چهارم تا بیست و هشتم دوران بارداری می باشد و اگر فردی مستعد دیابت بارداری باشد در این زمان می توان متوجه آن شد.
آزمایش دیابت بارداری به چه صورت انجام می شود؟
آزمایش تحمل گلوکز یا GTT طی دو مرحله انجام می گردد. مرحله اول فرد بایستی ناشتا باشد تا این آزمایش انجام شود و دومین مرحله پس از استفاده حجم بالایی از قند که در آزمایشگاه به فرد داده می شود پس از مدت زمان یک ساعت مجدد آزمایش انجام می گردد. در نهایت براساس نتایج آزمایش تصمیم گیری های لازم برای افراد مستعد به دیابت بارداری انجام می شود.
اگر فرصت خواندن مقاله را ندارید، پادکست خلاصه را گوش کنید تا پاسخ سوال خود را هر چه سریع تر بیابید.
آزمایش تحمل گلوکز یا GTT در چه افرادی انجام می شود؟
در حقیقت اکثریت زنان باردار بایستی آزمایش تحمل گلوکز یا GTT را انجام دهند اما برخی از افراد با توجه به شرایطی که دارند این آزمایش در ابتدایی دوران بارداری انجام می شود.
اما این افراد کدامند؟ افرادی که با اضافه وزن و چاقی مواجهه اند، افرادی که سابقه بیماری دیابت بارداری در گذشته دارند و افرادی که سابقه دیابت در خانواده آن ها وجود دارد، بایستی در ابتدایی دوران بارداری مورد بررسی و انجام آزمایش تحمل گلوکز یا GTT قرار گیرند.
زمانی که فرد به دیابت بارداری مبتلا شود چه باید کرد؟
اکثریت مواقع زمانی که تست گلوکز مثبت می شود این نتیجه می تواند به دلیل استرس بدن که ناشی از دریافت ناگهانی حجم بالایی از قند مواجهه می شود رخ دهد. گاهی اوقات با تکرار تست دیابت بارداری ممکن است نتیجه آزمایش نرمال باشد، لذا افرادی که با چنین شرایطی مواجهه می شوند می توانند با رعایت رژیم غذایی و قندی مناسب و داشتن فعالیت های ورزشی سبک همانند پیاده روی در مدت زمان کوتاه به درمان خود کمک نمایند.
سپس با رعایت این موارد می بایست مجدد این آزمایش انجام شود، البته آزمایش قند خون در این مرحله با دوز متفاوتی انجام می گیرد که این میزان دوز به نسب آزمایش اول بالاتر و بدین صورت چک می شود که طی سه مرتبه و با فاصله زمانی یک ساعت بدین گونه که یک ساعت، دو ساعت و سه ساعت پس از آن قند مجدد از آن آزمایش گرفته می شود تا تشخیص قطعی دیابت بارداری مشخص گردد.
اکثریت این افراد در آزمایش دوم تشخیص داده می شود که دیابت ندارند ولی تعدادی از آن ها هم پس از آزمایش دوم مشخص می شود که مبتلا به دیابت بارداری است و از این پس باید اقدام درمانی را انجام داد. بسیاری از زنان باردار بسته به شرایط رژیم و وزن خود اگر رژیم غذایی که بهترین دکتر زنان و زایمان توصیه می نمایید را رعایت نمایید می توانند به درمان دیابت خود بپردازند، لذا درمان در وهله اول به صورت رژیم غذایی خواهد بود. معمولا این دسته از افراد با رعایت رژیم غذایی و انجام پیاده روی طی چند هفته می توانند دیابت خود را کاهش دهند ولی همچونان می بایست تا اتمام دوره بارداری چندین مرتبه به صورت ناشتا و پس از غذا به بررسی دیابت خود بپردازند و تحت مراقبت باشند.
ولی افرادی که با وجود تمامی این فعالیت ها ، دیابت بارداری آن ها بیش از حد نرمال است حتما بایستی اقدامات درمانی صورت گیرد و بهترین درمان در طول دوران بارداری انسلوین خواهد بود. با پیشرفت تکنولوژی انسولین ها به صورت قلم خواهد بود که هیچ گونه خطری را برای فرد به همراه نخواهد داشت، در صورتی که پزشک برای شما انسولین تجویز می نمایید بهتر است مقاومت نکنید و اقدامات درمانی را انجام دهید، زیرا این امر نه تنها موجب بروز عارضه در جنین نمی شود بلکه سبب می شود تا سیستم ایمنی بدن مادر باردار برهم نریزد.
عوارض دیابت بارداری بر روی جنین چیست؟
زمانی که قندخون افزایش می یابد این امر سبب می شود تا جنین در محیط پر از قند رشد کند که این امر خود سبب می شود تا جنین بیش از حد چاق یا اصطلاحا ماکروزوم شود، همچنین رشد در این محیط سبب افزایش ادرار جنین و افزایش مایع اطراف جنین که به آن پلی هیدرآمنیوس می گویند شود. در حقیقت این نوزاد در آینده مستعد ابتلا به دیابت خواهد بود و حتی ممکن است که نوزاد پس از تولد به یکبار قند او افت کند و دچار تشنج شود.
کلام آخر
در نهایت بگوییم، در صورتی که با آزمایش تحمل گلوکز مشخص شد که مبتلا به قند خون بارداری هستید نسبت به آن بی تفاوت نباشید و جهت تشخیص و درمان دیابت بارداری به بهترین متخصص زنان و زایمان تهران یا شهر محل زندگی خود مراجعه نمایید زیرا قند خون بالای مادران در بارداری عوارض بسیار زیادی برای جنین به همراه خواهد داشت و در واقع با عدم درمان می توان گفت آینده نوزاد شما در خطر خواهد بود.
۰ دیدگاه